Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>BosnienPrint

Bosnien – overblik

  
 
Krigen i Bosnien begyndte den 6. april 1992, efter Bosnien havde erklæret sin selvstændighed fra et Jugoslavien i opløsning. Krigen varede over tre et halvt år og kostede over 100.000 menneskeliv. Massakrer, voldtægter, tvangsfordrivelser, koncentrationslejre og tortur blev under krigen en del af hverdagen for den bosniske befolkning. De omfattende overgreb er grunden til, at krigen i dag står som den værste konflikt på europæisk jord siden 2. Verdenskrig.
 
Krigen i Bosnien blev indledt da den jugoslaviske hær JNA, der reelt var styret af den serbiske præsident Slobodan Milosevic, angreb landet. I løbet de kommende år udviklede krigen sig til en borgerkrig mellem bosniske serbere, bosniske kroater og bosniakker. Konflikterne mellem de tre grupper var komplicerede, og alliancerne blev ændret undervejs i krigen. De bosniske serbere og kroatere ønskede at skabe etnisk homogene landområder, og det medvirkede til, at over to millioner mennesker – godt halvdelen af landets befolkning – blev drevet på flugt.

Det internationale samfund forsøgte adskillige gange at forhandle med de krigsførende parter, men først i 1995 lykkedes det at indgå en fredsaftale, som blev kaldt Dayton-aftalen. Dayton-aftalen delte landet i to enheder indenfor staten: En føderation bestående af ti kantoner med henholdsvis muslimsk og kroatisk befolkning og en serbisk domineret republik. Derudover skulle der foregå en række reformer, og der blev nedsat et internationalt organ, der skulle sikre, at fredsaftalen blev overholdt. Den dag i dag er der en stor international repræsentation i landet af bl.a. internationalt politi, retsvæsen, NGO-arbejdere mm. Denne indsats skal sikre, at landet fortsat udvikler sig i en fredelig og demokratisk retning. 


Fakta om Bosnien-Hercegovina
Areal: 51.129 km² (lidt større end Danmark).

Befolkning: 4,6 millioner.

Etnisk sammensætning: 48 % bosniakker (muslimske bosniere), 37 % serbere (hovedsageligt kristne ortodokse), 14 % kroater (hovedsageligt kristne katolske) og 1 % andre (bl.a. romaer og andre nationale grupper).
Bosnien Hercegovina
Bosnien Hercegovina

Du kan også få et overblik over Jugoslavien sammenbrud på den gratis app "Jugoslaviens sammenbrud 1991 - 1999", udviklet af Danmarkshistorien.dk og Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet og DIIS i regi af Auschwitz-dag.

Senest opdateret maj 2011


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk