Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>RwandaPrint

Rwanda – overblik


Den 6. april 1994 blev Rwandas præsident Habyarimana dræbt. Hans fly blev ramt af to missiler, da det var ved at lægge an til landing i hovedstaden Kigali. En time senere var der sat vejspærringer op i det i det meste af byen. Alle blev stoppet og dem, der var tutsier, blev dræbt på stedet. Et af det 20. århundredes mest omfattende folkedrab var i gang.

I løbet af kun 100 dage blev omkring 800.000 mennesker slået ihjel. Hastigheden af massakrerne overgik nazisternes udryddelser under 2. Verdenskrig. Folk blev dræbt med macheter og håndgranater, og tusindvis af kvinder blev voldtaget. Lærere dræbte deres elever, læger dræbte deres patienter, og ægtefæller dræbte hinanden, alt imens omverdenen så til uden at gribe ind.

Folkedrabet var omhyggeligt planlagt af en lille hutu-elite, der ikke ønskede at dele magten med tutsierne. I stedet valgte de at iværksætte en hadefuld kampagne mod tutsierne i landets aviser og radioer, der opfordrede alle hutuer til at gøre deres pligt og dræbe tutsierne. "Gravene er kun halvt fulde. Hjælp os med at fylde dem op", hed det i radioen.


Folkedrabet i Rwanda i 1994 kostede 800.000 mennesker livet.Fakta om Rwanda
Areal: 26.330 km2 (på størrelse med Jylland).
Befolkning: 8 millioner.
Landets befolkning består primært af to grupper: 84 % hutuer og 15 % tutsier. Begge grupper har samme sprog, kultur og religion.Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk