Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Irak>Før folkedrabetPrint

Før folkedrabet mod kurderne


 
Baggrunden for folkedrabet mod de irakiske kurdere i 1988 skal findes i en blanding af kurdernes ønske om selvstændighed, Iraks adgang til olie og kurdernes støtte til iranerne i krigen mellem Irak og Iran.

Kurderne havde i årevis kæmpet for at opnå selvstændighed fra Irak. Irakerne var imidlertid ikke villige til at afstå de kurdiske områder, da der her er store olieforekomster. Op gennem 1970’erne var der flere blodige kampe mellem kurdere og de irakiske myndigheder, og irakerne forsøgte at bekæmpe kurderne ved dels at ødelægge hundredvis af kurdiske landsbyer, dels at deportere kurdere til Sydirak eller genbosættelseslejre og i stedet befolke de kurdiske områder med arabere fra Sydirak.

I 1980 angreb Irak nabolandet Iran blandt andet i et forsøg på at indlemme olierige iranske områder i Irak. Kurderne støttede iranerne i krigen i håb om at opnå et selvstændigt territorium. I løbet af krigen, som kom til at vare otte år, mistede Saddam Hussein kontrollen over de kurdiske områder, og han besluttede derfor at tage drastiske metoder i brug for at ”løse” det kurdiske problem.
Olietønder
Det var blandt Iraks modvilje mod at afgive olierige områder, der stod i vejen for oprettelsen af en selvstændig kurdisk stat.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk