Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Irak>Folkedrabets efterspilPrint

Folkedrabets efterspilDen 6. september 1988 indstillede Saddam Hussein officielt Anfal-kampagnen mod landets kurdiske befolkning ved at give alle kurdere amnesti. Dette betød, at flygtningene kunne vende hjem, kurdere skulle frigives fra fængslerne, og angrebene mod landsbyerne indstilles. I realiteten fik de færreste dog lov til at vende hjem til deres oprindelig hjemby, og ødelæggelser på landsbyer og tvangsforflytninger af kurdere fortsatte, dog i et væsentligt mindre omfang.
 
Saddam Hussein blev væltet i forbindelse med Irak-krigen i 2003, hvor en amerikansk-ledet koalition, blandt andet med deltagelse fra Danmark, gik i krig mod Irak. Officielt er Irakkrigen slut, men på nuværende tidspunkt hersker der borgerkrigslignende tilstande i landet. Forhåbningen er dog, at irakerne med tiden kan opbygge et demokrati.
 
Saddam Hussein blev i 2003 taget til fange af amerikanske soldater. Han blev anklaget for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden ved Det Irakiske Krigsforbrydertribunal i Bagdad. Efter en temmelig kaotisk retssag blev han den 5. november 2006 dømt til døden. Den 30. december 2006 blev Saddam Hussein hængt.

Selvom Saddam Hussein ikke længere er ved magten i Irak kæmper de irakiske kurdere fortsat med følgerne af giftgasangrebene under Anfal-kampagnen i 1988.  De giftige gasser har blandt andet medført store helbredsmæssige problemer, også for de kommende generationer, og store landområder er blevet stærkt forurenet.
Mindesmærke for ofrene i Halabja
Mindesmærke for ofrene i Halabja


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk