Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Irak>Folkedrabets aktørerPrint

Forside – Aktører Folkedrabet i Irak i 1988 kostede mere end 80.000 irakiske kurdere livet, og op imod en million blev fordrevet fra deres hjem. Mange døde i forbindelse med giftgasangreb mod kurdiske landsbyer, men hovedparten døde ved vilkårlige henrettelser eller ved store massehenrettelser i ørkenen. De, der blev tvangsflyttet fra deres hjem, endte som regel i fængsel i en af de store genbosættelseslejre under irakisk kontrol, eller de blev deporteret til sydlige egne af Irak.
 
Det var den irakiske stat, som stod bag forbrydelserne. Sammen med sin fætter Ali Hassan al-Majid planlagde Saddam Hussein folkedrabet, og det var al-Majid, der fik ansvaret for dets udførelse. Det var også al-Majid, der indførte brugen af kemiske våben, og han har derfor siden fået tilnavnet ”kemiske Ali”. Selve folkedrabet blev i praksis udført af enheder fra den irakiske hær, men Saddam Husseins styrker fik paradoksalt nok hjælp af en kurdisk hær, der gik under navnet "Jash".
 
Under folkedrabet modtog Saddam Hussein støtte fra USA og andre vestlige lande blandt andet i form af penge og efterretninger, og blandt andet USA var indirekte med til at levere skyts til Saddam Husseins kamp mod kurderne. 
Saddam Hussein
Saddam Hussein


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk