Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Irak>FokusartiklerPrint

Fokusartikler – Irak


Denne side indeholder links til tekster på folkedrab.dk, der omhandler folkedrabet i Irak. Teksterne belyser og diskuterer særlige problemstillinger og aspekter ved folkedrabet i Irak.

USA's rolle

USA støttede den irakiske diktator Saddam Hussein, da tusinder af kurderne i Nordirak i 1988 blev dræbt. Penge, udstyr og materiale til kemiske våben blev sendt til Irak fra USA og den vestlige verden i 1980’erne. I 2003 væltede USA Saddam Husseins regime, fordi han ifølge USA rådede over masseødelæggelses- og kemiske våben. Hvorfor skiftede USA syn på Saddam Hussein og kurdernes situation?
Læs mere

Gidsler i Irak?– Saddam Hussein og FN-sanktionerne

Hvem var skyld i, at den irakiske civilbefolkning i årevis måtte lide på grund af økonomiske sanktioner mod Irak indført af FN? Var den skyldige Saddam Hussein, som ikke ville rette sig efter FN og som dermed hindrede, at sanktionerne blev ophævet? Eller var det FN, som ikke ville hæve sanktionerne, før Saddam Hussein efterlevede FN’s krav? Hvordan kunne det ske, at den irakiske civilbefolkning blev gidsler i et politisk spil mellem Irak og FN?
Læs mere

Jash – Saddam Husseins villige hjælpere?

Da Saddam Hussein i 1988 gennemførte et folkedrab mod Iraks kurdiske befolkning, forsøgte han at destruere alt liv fra et område i det nordlige Irak. Udryddelserne kostede 100.000 mennesker og 6 millioner får livet, flere tusinde landsbyer blev jævnet med jorden, skove blev brændt ned og vandløb blev fyldt op med cement. Det var den irakiske hær, der udførte de fleste af ødelæggelserne, men de fik hjælp af en gruppe kurdiske soldater, som gik under navnet Jash. Denne gruppe hjalp til, selvom det var deres kurdiske medborgere, der var ofre for systematiske udryddelser.
Læs mere
Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk