Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Rwanda>Folkedrabets efterspilPrint

Rwanda efter folkedrabet


Hvordan kommer Rwanda videre efter et folkedrab, der efterlod hundredtusindvis af ofre, gerningsmænd, efterladte og flygtninge? Hvordan forener man en befolkning, som igennem årtier er blevet delt i to? Og kan retfærdigheden nogensinde ske fyldest? Rwanda kæmper stadig med eftervirkningerne af folkedrabet i 1994.

Rwanda var et land i kaos, da folkedrabet blev stoppet i juli 1994. Omkring 800.000 mennesker var blevet dræbt, infrastrukturen fungerede ikke, og der var hverken vand eller elektricitet. Retssystemet var i ruiner og sundhedsvæsenet overbebyrdet. To millioner mennesker var drevet på flugt, og tusindvis var sårede og traumatiserede. Bevæbnede grupper af gerningsmænd befandt sig på den anden side af grænsen i Congo og truede med at sætte nye voldsbølger i gang.

I årene efter folkedrabet kæmpede landets befolkning og den nye regering for at genetablere en nogenlunde normal hverdag. Genopbygningsarbejdet var omfattende, antallet af enlige forsørgere, forældreløse børn, enker og enkemænd var eksploderet, og der var akut mangel på læger, advokater og dommere. Fængslerne blev på ingen tid overfyldte af personer anklaget for medvirken i folkedrabet, og behovet for økonomisk støtte udefra var desperat.

Men som årene er gået, er der blevet skabt både økonomisk og social fremgang i Rwanda, og et retsopgør er i gang. Der er bygget nye veje og skoler, korruptionen holdes nede, indbyggerne lever længere, flere børn gennemfører deres skolegang, og kvinder har en fremtrædende plads i samfundet – bl.a. er de stort repræsenteret i parlamentet. Trods den positive udvikling har både forsoning og retfærdighed dog svære kår i Rwanda. Mistilliden ulmer stadig i befolkningen, og tusindvis lever i fattigdom og med svære traumer efter folkedrabets forfærdeligheder. Retsopgøret – både på lokalt, nationalt og internationalt niveau – møder også mange udfordringer. Dertil kommer konflikten i Congo mellem hutu-rebeller, hvoraf nogle er gerningsmænd fra folkedrabet, og tutsi-militser, støttet af Rwandas regering.


Overlevende efter machete-angreb.


 

Hvor mange dræbte?
Det er stadig omdiskuteret, hvor mange der blev dræbt under folkedrabet. Det samlede tal varierer mellem  
500.000 og en million. Rwandas tutsi-ledede regering angiver en million dræbte, mens fx organisationen Human Rights Watch og nogle forskere estimerer en halv million døde.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk