Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Stalinismens forbrydelser>Før folkedrabetPrint

Baggrund for Stalinismens forbrydelser


Josef Stalin var en af verdenshistoriens værste diktatorer, og i et kvart århundrede stod han, frem til sin død i 1953, i spidsen for et brutalt regime i Sovjetunionen. Stalins mål for Sovjetunionen var ikke beskedne, og han skyede ingen midler for at nå dem. Alle dele af det sovjetiske samfund var under sovjetstatens kontrol, og vold og terror fastholdt befolkningen i et jerngreb.

Stalins diktatur byggede på en kommunistisk ideologi, og hans mål var, at Sovjetunionen skulle udvikle sig til en stærk kommunistisk industrimagt. Alt i samfundet var indrettet til at opfylde dette mål, hvilket indebar, at Kommunistpartiet var det eneste tilladte parti, og at parti og stat smeltede sammen til ét organ med en altdominerende indflydelse på samfundet.

Retssystemet var vilkårligt og utilregneligt og tjente partiet i stedet for borgerne, og en stramt statsstyret planøkonomi styrede den økonomiske udvikling, så også den tilgodeså Stalins mål. Desuden iværksatte Stalin en omfattende propaganda, som skulle overbevise befolkningen om det gode og retfærdige i den brutale behandling, den blev udsat for.

Portæt af Josef Stalin (1879-1953)


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk