Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Holocaust>FolkedrabetPrint

Folkedrabet – Hvad skete der under Holocaust?Under 2. Verdenskrig kulminerede nazisternes race- og jødepolitik i et systematisk massedrab på seks millioner jøder. Folkedrabet er siden hen blevet kendt som Holocaust.


Indtil 1941 havde naziregimet forsøgt sig med forskellige løsninger på det såkaldte ”jødeproblem”. Først var jøderne blevet udstødt af det tyske fællesskab. Ved hjælp af lovgivning og propaganda blev de efterhånden socialt og økonomisk isoleret, og deres eksistensgrundlag blev taget fra dem. Næste fase var at forsøge at tvinge dem ud af landet. Senest arbejdede man endog med planer om at deportere samtlige jøder i Europa til øen Madagaskar, som ligger øst for det sydlige Afrika. Disse planer satte krigens gang imidlertid en stopper for.

I takt med nazisternes erobringer i Østeuropa kom flere millioner jøder under nazistisk herredømme.  Der var ikke nogen klar plan om en fysisk udryddelse fra starten. Men det blev anset for vigtigt at holde jøderne isoleret, indtil man fandt et blivende opholdssted til dem. Det skete primært ved at samle dem i ghettoer østpå. Ghettoerne var overfyldte, og forholdene forfærdelige. Sult, sygdom og vilkårlige henrettelser prægede livet inden for murene.

Med Tysklands angreb på Sovjetunionen den 22. juni 1941 gik nazisternes jødepolitik ind i den afgørende fase. Fire specialgrupper, de såkaldte Einsatz-grupper, påbegyndte massehenrettelser af jøder i de erobrede områder. Einsatz-grupperne dræbte omkring 1,5 millioner jøder mellem 1941 og 1945.

Massehenrettelserne var imidlertid kun en del af det ufattelige. Fra december 1941 frem til 1942 blev der etableret seks udryddelseslejre i det erobrede Polen med det formål at dræbe jøder og andre ”folkefjender”. De seks lejre var Chelmno, Belzec, Treblinka, Sobibor, Auschwitz-Birkenau og Majdanek. Omkring tre millioner jøder blev myrdet i disse lejre mellem 1941 og 1945.


Kort over de centrale udryddelses- og koncentrationslejre
Kort over de centrale udryddelses- og koncentrationslejre i Europa.


Artikler om Holocaust

Sterilisation og eutanasi 
Jødiske ghettoer
Deportation af Europas jøder
Einsatzgrupperne
Wannsee-konferencen 
Udryddelses- og koncentrationslejre 
Dødsmarcherne 
Forsøg på at skjule forbrydelserne 
Jødisk modstand 

Seks millioner dræbte i Holocaust 
Omkring 6 millioner jøder døde mellem 1941 og 1945:
  • 3 millioner blev gasset eller skudt i udryddelseslejrene Auschwitz-Birkenau, Chelmno, Majdanek, Treblinka, Belzec og Sobibor.
  • 1,5 millioner blev nedskudt af Einsatz-grupper.
  • 1,5 millioner blev dræbt ved henrettelser eller døde af sult, sygdom og af at ”arbejde til døden” i koncentrationslejre og ghettoer.
Hovedparten var østeuropæiske jøder. Ca. 2,7 millioner polske og 2,1 millioner russiske jøder blev ofre for nazisternes forbrydelser.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk