Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Bosnien>Før folkedrabetPrint

Før folkedrabet – Baggrund


Jugoslavien - et etnisk kludetæppe


Jugoslavien, som bestod af republikkerne Bosnien, Kroatien, Slovenien, Makedonien, Montenegro og Serbien, var det land i Europa, der havde den mest forskelligartede etniske sammensætning.  Af de befolkningsgrupper var serberne, kroaterne og de bosniske muslimer de største. Baggrunden for Jugoslaviens multietniske sammensætning var bl.a., at dele af det tidligere Jugoslavien været underlagt romerske kejsere og været del af Osmannerriget. I 1900-tallet og starten af det 20. århundrede var store dele af Jugoslavien regeret af Østrig-Ungarn, og i moderne tid har Jugoslavien været besat af Tyskland og dets allierede under 2. Verdenskrig. De mange udefrakommende påvirkninger gjorde Jugoslavien til et multietnisk samfund.

Tito-tiden og nationale spændinger


2. Verdenskrig udviklede sig i Jugoslavien til en borgerkrig imellem den serbiske tjetnikbevægelse, det kroatiske ustasjastyre og de kommunistiske partisaner. Krigens sejrherrer blev de kommunistiske partisaner og deres leder Josep Broz Tito, som efter krigen blev Jugoslaviens leder. Tito skabte og udviklede Jugoslavien og holdt landet samlet i 30 år. Men i årene efter Titos død var de økonomiske og sociale forskelle imellem Jugoslaviens republikker så store, at de nationalistiske spændinger tog til og vanskeliggjorde en fortsat konstruktiv sameksistens.

Sammenbrud og krig


I slutningen af 1980’erne var Jugoslavien præget af stridigheder mellem republikkerne og en dårlig økonomi. Kommunistpartiet havde mistet sin magt, og overalt i republikkerne blev Kommunistpartiet erstattet af nationalistiske partier. Republikkerne Slovenien og Kroatien ønskede i 1991 uafhængighed, hvilket medførte at den Jugoslaviske Folkehær (JNA) gik ind i de to republikker og markerede starten på Jugoslaviens blodige opløsning. Da republikken Bosnien i 1992 også ønskede uafhængighed, resulterede det i den mest grusomme krig på europæisk jord siden 2. Verdenskrig.
Tito
Jugoslaviens præsident Josef Broz (Tito) holdt sammen på landet frem til sin død i 1980.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk