Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Bosnien>FolkedrabetPrint

FolkedrabetKrigen i Bosnien 1992 - 1995

Efter Slovenien og Kroatien havde løsrevet sig fra Jugoslavien i 1991, stod Bosnien overfor valget mellem at blive i det resterende Jugoslavien eller løsrive sig som Kroatien og Slovenien. Valget faldt på det sidste og i 1992 erklærede Bosnien sin selvstændighed fra det tidligere Jugoslavien. Bosnien, hvis befolkning bestod af 40 % muslimer, 33 % serbere og 18 % kroater, var det etnisk mest sammensatte land i det tidligere Jugoslavien. Da konflikten brød ud i Bosnien resulterede det i en grusom kamp mellem de tre etniske grupper, og handlingerne blev hurtigt uhyre komplekse.

Etniske udrensninger

Alle parter i konflikten ønskede etnisk rene landområder og byer, men særligt de bosniske kroater og serbere. Parterne forsøgte at fordrive eller dræbe hinanden, hvilket resulterede i, at etniske udrensninger var en del af krigsførelsen. Ved krigens afslutning i 1995 var mere end 100.000 blevet dræbt og over 2 mio. drevet på flugt. Alle krigens parter begik krigsforbrydelser i forsøget på at skabe etnisk rene områder. Bosnisk muslimske styrker deltog i etnisk udrensning af kroatiske og serbiske landsbyer, og kroatiske styrker begik mange grusomheder mod bosniske serbere og bosniske muslimer.  Internationale observatører er dog enige i, at bosnisk-serbiske og serbiske styrker var ansvarlige for flest forbrydelser.

Serberne som de værste

Men selvom de bosniske muslimer og kroater i Bosnien begik mange frygtelige handlinger under konflikten, blev størstedelen af forbrydelserne begået af de bosniske serbere hjulpet af militær og specialenheder fra Serbien. De primære ofre i krigen var de bosniske muslimer og de serbiske overgreb på de bosniske muslimer var så systematiske, at der var tale om folkedrab. Srebrenicamassakren i juli 1995, hvor mere end 7.000 bosnisk muslimske mænd blev myrdet af serbiske styrker, står som symbolet på de bosnisk serbiske styrkers folkedrab på de bosniske muslimer.
Serbisk paramilitær enhed ved ligene af henrettede
En serbisk paramilitær enhed ved ligene af netop henrettede muslimske civile under de første kampe i Bosnien (Bilijenia 1992).


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk