Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Bosnien>Folkedrabets efterspilPrint

Folkedrabets efterspil


Krigens konsekvenser


Opløsningen af det tidligere Jugoslavien har sat sine tydelige spor i samtlige af Jugoslaviens tidligere republikker: Serbien, Kroatien, Makedonien, Slovenien, Montenegro og Bosnien. Opløsningen fik uden sammenligning de største økonomiske og menneskelige konsekvenser for Bosnien, hvor krigen var mest intensiv og blodig. I dag er Bosnien i grove træk opdelt i tre etniske områder som følge af etniske udrensninger. Krigen kostede over 100.000 mennesker livet og drev mere end 2 millioner på flugt. De materielle ødelæggelser satte den samfundsmæssige udvikling i Bosnien i stå. Veje, jernbaner, telefonnet og vandledninger var ødelagt. Stadig i dag er arbejdsløsheden i Bosnien på godt 40 %.

De mange flygtninge

Et af de mest påtrængende problemer for Bosnien i dag er de mange flygtninge og internt fordrevne. Fredsaftalen, Daytonaftalen, mellem de bosniske muslimer, serbere og kroater, fastslår, at flygtninge og internt fordrevne har ret til frit at vende tilbage til deres oprindelige hjem. I praksis har det vist sig vanskeligt at gennemføre. Man mener, at ca. 400.000 flygtninge og internt fordrevne er vendt tilbage til de områder, som de blev fordrevet fra. 170.000 bosniske flygtninge venter stadig i nabolandene og i Vesteuropa på en varig løsning, og 350.000 mennesker lever fortsat som internt fordrevne i Bosnien.

Forsoning

At genskabe det multietniske samfund i Bosnien er ikke let. Krigen har sat sig dybe spor i hele det bosniske samfund, og det tager tid - lang tid - at hele sårene. Ikke kun i forhold til genskabelsen af et samfund i Bosnien med plads til alle etniske grupper, men også i forhold til Bosniens nabolande. Særligt i forhold til Serbien og Kroatien, som havde en væsentligt andel i krigen og de etniske udrensninger. FN’s oprettelse af Den Internationale Krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien (ICTY) er et forsøg på at fremskynde forsoningsprocessen. Men desværre er mange af krigsforbryderne fra krigen i Bosnien stadigvæk på fri fod - snart ti år efter krigens afslutning.
Gravplads
Gravplads, Sarajevo 1993.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk