Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Bosnien>Folkedrabets aktørerPrint

Aktører - Det internationale samfund


Det internationale samfund involveres


Slovenien og Kroatiens uafhængighedserklæringer i foråret 1991 markerede begyndelsen på en blodig opløsning af Jugoslavien. Krisen bredte sig til Bosnien, som blev skueplads for den mest brutale krig i Europa siden 2. Verdenskrig. Efterhånden som krigens brutalitet i Bosnien tog til, blev det klart, at krigen ikke bare var et problem for bosnierne selv, men for Europa og hele verdenssamfundet. Derfor forsøgte det internationale samfund igennem aktører som FN og EF (EU) at sætte en stopper for krigen.

Fredsforhandlinger


Til at lede de fremtidige forhandlinger mellem krigens parter blev Cyrus Vance og Lord David Owen udpeget som repræsentanter for henholdsvis FN og EF. Flere fredsplaner, herunder ”Vance-Owen” og ”Owen-Stoltenberg” planerne, blev afvist af krigens parter. Først i 1995 lykkedes det det internationale samfund, med USA i spidsen, at samle krigens parter ved forhandlingsbordet for sidste gang. I 1995 blev Daytonaftalen underskrevet af den bosniske præsident Alija Izetbegovic, den kroatiske præsident Franjo Tudjman og den serbiske præsident Slobodan Milosevic.

Den Internationale Krigsforbryderdomstol


I 1993 oprettede FN Den Internationale Krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien som reaktion på de uhyrligheder verden blev vidne til under krigen i Bosnien. Det internationale samfund ønskede at bringe retfærdighed for ofrene og samtidig at holde individuelle personer ansvarlige for deres handlinger under krigen. Den Internationale Krigsforbryderdomstol behandler stadig sager vedrørende forbrydelser begået i det tidligere Jugoslavien. Det er første gang en international domstol direkte benytter FN’s Folkedrabskonvention som sit retslige grundlag til at retsforfølge krigsforbrydere.
Yasushi Akashi
Yasushi Akashi, koordinator for FN’s fredsbevarende arbejde i Bosnien 1994-95.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk