Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Cambodja>Før folkedrabetPrint

Før folkedrabet i Cambodja: Fortidsromantik og borgerkrig



Hvordan kan det ske?


Årene 1975-1979 blev det mørkeste kapitel i Cambodjas historie, hvor et enkelt regime med et omfattende system af håndlangere slog omkring en fjerdedel af sin egen befolkning ihjel. Hvordan kunne det ske? Hvorfor havde De Røde Khmerers regime i begyndelsen så stor opbakning? Hvordan kunne folk gå med på, at forfølgelse og tortur af ’samfundsfjender’ var en nødvendighed for at skabe det gode samfund? Det er næsten umuligt at finde entydige svar på, hvorfor folkedrab sker, men ser man på forhistorien i lyset af folkedrabets ideologi og metoder, kan man måske udpege nogle af de ting, der leverede ’historisk begrundelse’ for terrorregimets politik og propaganda. Derigennem kan man måske forstå, hvorfor store dele af befolkningen – i hvert tilfælde i begyndelsen – kunne gå med på en sådan vanvidspolitik.

En morderisk ideologi fødes

På paradoksal vis var De Røde Khmerers politik, som blandt andet søgte at skabe lighed ved at forfølge og henrette Cambodjas veluddannede elite, udtænkt af unge cambodjanere fra selv samme elite på udveksling ved de højere læreanstalter i Paris. Her blev de stærkt inspireret af det franske kommunistiske studentermiljø. Den fremtidige Røde Khmer-leder Pol Pot vendte tilbage til Cambodja med glødende revolutionære ideer, men han fik først for alvor folkelig opbakning, da han med sin åbne anti-amerikanisme proklamerede, at han ville sætte en stopper for den borgerkrig og ødelæggelse, som Cambodjas inddragelse i den amerikanske krig i nabolandet Vietnam, havde forårsaget. Efter fem års borgerkrig og amerikanske bombardementer væltede De Røde Khmerer den cambodjanske amerikansk-venlige regering og blev efterfølgende hyldet som befriere, da de marcherede ind i hovedstaden Phnom Penh den 17. april 1975.

Fjendebilleder og fortidsromantik

Ved magtovertagelsen i 1975 forseglede De Røde Khmerer Kampuchea, som landet dengang hed, fra omverdenen. De ville skabe et ultra-kommunistisk selvforsynende ideal-samfund uafhængigt af udlandet. På dette tidspunkt var Cambodja et land, der var trængt fra alle sider af sine stærke naboer Thailand og Vietnam, som siden Cambodjas storhedstid i 1200-tallet havde rivaliseret om kontrollen med landet, når det da ikke var koloniseret af Frankrig (1863-1953), bombarderet af USA eller besat af Japan i 1945. De Røde Khmerer brugte flittigt historien om, hvordan Kampuchea atter kunne blive 1100- og 1200-tallets magtfulde storrige – landbrugsbaseret, selvstændigt og selvforsynende med mad. Endvidere leverede denne forhistorie også rigeligt materiale til fjendebilleder af Thai’er, Vietnamesere og kolonialistiske udlændinge som Kampucheas værste fjender, og som derfor uden problemer kunne forfølges og henrettes.


Angkor Wat
De røde Khmerer var inspireret af Khmerer-folkets storhedstid med centrum i Angkor Wat. 


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk