Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Cambodja>FolkedrabetPrint

Folkedrabet i Cambodja: Et kommunistisk samfundseksperimentEt folk hylder sine bødler


Den kommunistiske oprørsbevægelse De Røde Khmerer kom til magten 17. april 1975, da de barfodede guerillasoldater marcherede ind i hovedstaden Phnom Penh. Cambodja havde de sidste fem år været hærget af borgerkrig, og folket hyldede nu De Røde Khmerers magtovertagelse i troen på en bedre og fredelig fremtid. Men virkeligheden skulle blive en ganske anden. Hvad man troede var begyndelsen på fremgang og fred, blev i stedet tre og et halvt års terror, sult og destruktion som led i et usædvanlig grusomt kommunistisk samfundseksperiment.

Kommunistisk ideal eller paranoia-samfund

Med den Maoistisk inspirerede Pol Pot i spidsen var De Røde Khmerers plan, at Demokratisk Kampuchea (som landet ironisk nok kom til at hedde) skulle omskabes til et kommunistisk idealsamfund - en klasseløs bondestat, selvforsynende og upåvirket af udlandet. Måske var motivet godt, men metoderne var radikale og barske. Store dele af befolkningen blev deporteret til tvangsarbejde i landbrugskollektiver under trange kår, hvor mange døde af sult og overarbejde. I lighedens navn skulle eliten udryddes, religion blev forbudt, penge afskaffet, og hospitaler og skoler nedlagt. Loyalitet var en dyd, og mange børn og unge blev hjernevaskede til at være lydige spioner og bødler i regimets omfattende terror-maskine. Endelig blev ’uønskede samfundselementer’ eller ’samfundsfjender’ såsom vietnamesere, politiske modstandere, vesterlændinge, muslimer, kristne og buddhister forfulgt og henrettet.

Verdens blinde øje

I takt med at Pol Pots eksperiment gradvist løb løbsk, tog udrensninger internt i bevægelsen også til i styrke. Sabotage fra medlemmer var ifølge ledelsen den eneste grund til, at deres revolution slog fejl. Verden vendte det blinde øje til, og rædslerne hørte først op, da vietnamesiske styrker i 1979 væltede De Røde Khmerer. I alt døde omkring 1,7 millioner mennesker – næsten en fjerdedel af hele Cambodjas befolkning – af sult, tortur, henrettelser og tvangsarbejde.

Maleri fra Toul Sleng-fængslet, S-21
Maleri fra Toul Sleng-fængslet, S-21. Det mest berygtede af De røde Khmeres torturcentre, hvor ca. 14.000 blev tortureret - og kun 7 overlevede.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk