Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Cambodja>Folkedrabets aktørerPrint

Folkedrabets aktører


Årene 1975-1979 blev et af de mørkeste kapitler i det 20. århundredes historie. I Cambodja slog De Røde Khmerers rædselsregime godt en fjerdedel – 1,7 millioner mennesker – af sin egen befolkning ihjel. Tvangsarbejde, sult, terror, etnisk udrensning, tortur og henrettelser hørte til dagens orden i et utopisk forsøg på at skabe et ultra-kommunistisk idealsamfund med en ’ren’ bondebefolkning. Verden vendte det blinde øje til, og rædslerne ophørte først, da vietnamesiske styrker invaderede landet og tvang De Røde Khmerer fra magten. Efter næsten 30 års straffrihed er Cambodja i samarbejde med det internationale samfund i 2007 gået i gang med at retsforfølge en lille håndfuld af de øverst ansvarlige Røde Khmerer.Gerningsmændene under folkedrabet i Cambodja var en sammensat og selvmodsigende gruppe medlemmer af den kommunistiske organisation De Røde Khmerer, som bestod af en inderkreds og et omfattende system af håndlangere. Røde Khmer-toppen med den gådefulde, men karismatiske Pol Pot i spidsen, var en gruppe intellektuelle kommunister, som med vold, tortur og henrettelser søgte at omskabe Cambodja til et ideal-kommunistisk landbrugssamfund. Håndlangerne var både mænd og kvinder fra Cambodjas uudannede bondeklasse, som var blevet opildnet til at forfølge deres undertrykkere – bybefolkningen og de uddannede klasser. Børn og unge blev favoriseret som revolutionens ’uskrevne ark papir’, og børn ned til 12-års-alderen blev skilt fra deres forældre og hjernevasket af regimet til at være loyale soldater, bødler eller spioner mod egne venner og familie.

Ofrene for De Røde Khmerers udrensning var i udgangspunktet politiske modstandere og såkaldte ’samfundsfjender’ såsom folk med anden etnisk, national eller religiøs baggrund. Efterhånden som samfundseksperimentet begyndte at gå galt, kunne ingen dog vide sig sikker fra mistænkeliggørelse og henrettelse - selv ikke medlemmerne af De Røde khmerer.

De Røde Khmerer havde under hele deres regeringstid effektivt forseglet landet, og det var først efter den vietnamesiske invasion den 7. januar 1979, at det for alvor gik op for omverdenen, hvilke grusomheder det cambodjanske folk havde været udsat for. Det fleste nationer påberåbte sig totalt uvidenhed, men sandheden var nærmere den, at der ikke var økonomisk og politisk interesse i at forfølge de mistanker, der unægtelig måtte have været.

Efter næsten 30 års straffrihed indledte en semi-international domstol, baseret i hovedstaden Phnom Penh, i efteråret 2007 de første sager mod nogle af de nulevende øverst ansvarlige Røde Khmer-ledere. Hvad enten det lykkes at dømme de ansvarlige eller ej efter så lang tid, er håbet, at sagernes bevisførelse vil bidrage til at skrive historien om De Røde Khmerer. En historie, som indtil videre blot har været nævnt med et par sætninger i de cambodjanske skolebøger.

Ofre for De Røde Khmerer


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk