Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Cambodja>FokusartiklerPrint

FokusartiklerDenne side indeholder links til tekster på folkedrab.dk, der omhandler folkedrabet i Cambodja. Teksterne belyser og diskuterer særlige problemstillinger og aspekter ved folkedrabet.

Hævn eller forsoning?


For lederen af Documentation Center of Cambodia, Youk Chhang, er retsopgøret med forbrydelserne under Khmer Rouges rædselsherredømme nødvendigt, hvis cambodjanerne skal forsones med deres fortid og hinanden. ”Først var det ønsket om hævn, der var drivkraften i mit arbejde. Siden har mit fokus flyttet sig til ønsket om at finde retfærdighed og at opnå forsoning” siger Youk Chhang, hvis personlige historie er uløseligt forbundet med Cambodjas blodige fortid.
Læs mere


Nye og gamle folk


Kan man stille Cambodjas oprindelige landbefolkning til regnskab for den dårlige behandling byboere fik af De Røde Khmerer? I teksten diskuteres spørgsmålet om angiveri og skyldplacering i Cambodja.
Læs mere

Gerningskvinder


Den totale transformation af Cambodja, som De Røde Khmerer under ledelse af Pol Pot iværksatte i 1975, påvirkede alle dele af samfundet. Ifølge De Røde Khmerer skulle alle borgere bidrage på lige fod til det fælles revolutionære arbejde for Demokratisk Kampuchea. Fordi mænd og kvinder ifølge De Røde Khmerers grundlov var lige i alle henseender blev også kvinder brugt som gerningsmænd på alle niveauer i den cambodjanske revolution.
Læs mere

Vietnam i Cambodja

- Befriere eller besættere?


Da den vietnamesiske hær i 1979 indtog nabolandet Cambodja, stoppede den De Røde Khmerers terrorregime, der havde spredt død og ødelæggelse i landet igennem fire år. Vietnameserne blev i første omgang modtaget som helte, fordi de jog befolkningens plageånder på flugt. Men hvorfor blev vietnameserne i Cambodja i ti år? Blev befrielsen i stedet til en besættelse? 
Læs mere
Barnesoldat
Vietnamesisk barnesoldat


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk