Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>DarfurPrint

Darfur – overblik


I 2003 brød konflikten i Darfur ud. Omverdenen har i mellemtiden betegnet situationen som alt fra ’verdens værste humanitære katastrofe’ til ’folkedrab’. Mellem 300.000 og 400.000 mennesker har mistet livet og over to millioner er fordrevet fra deres hjem. Over tre millioner mennesker er afhængige af nødhjælp.

I det internationale samfund har der i årevis hersket uenighed om, hvordan konflikten skulle

Nedbrændt landsby, Darfur 2006.
Nedbrændt landsby, Darfur 2006.
© Erik Refner
Fakta om Sudan
Hovedstad: Khartoum 4,6 million indbyggere (2011) Areal: 1.861.484 km2
Hvor: Sudan er Afrikas tredjestørste land og ligger i det nordlige Afrika, syd for Egypten
Indbyggertal: 35.482.233 Indbyggere: Arabiske sudanesere udgør ca. 70%. Resten er Fur, Beja, Nuba eler Fallata
Religion: Langt størstedelen er sunni muslimer. Et lille mindretal af kristne.

håndteres. I sommeren 2007 besluttede FN at sende tropper til regionen for at beskytte de civile, men hverken styrken eller to forfejlede fredsaftaler har formået at stoppe konflikten og overgrebene på civilbefolkningen.

  
 

Bag krigen i Darfur gemmer sig en konflikt mellem forskellige oprørsgrupper i Darfur og den sudanske regering. Oprørsgrupperne startede en væbnet kamp, fordi de føler sig diskriminerede af regeringen og forlanger mere politisk indflydelse. I forsøget på at slå oprøret i Darfur ned, har regeringen i Sudan samarbejdet med de såkaldte ’Janjaweed’-militser, som benytter sig af grusomme metoder over for de civile, herunder voldtægt, mishandlinger og drab.
 
I maj 2006 underskrev den største af oprørsgrupperne en fredsaftale med den sudanske regering, men den holdt ikke. En ny fredsaftale blev indgået i Doha i Qatar i 2011 mellem regeringen og en koalition af mindre oprørsgrupper. Men de største oprørsgrupper har nægtet at skrive under – og netop derfor har den seneste fredsaftale ikke kunne stoppe krigshandlingerne på landjorden.

I slutningen af 2011 allierede de største oprørsgrupper sig med en oprørsgruppe uden for Darfur. Sammen har oprørsgrupperne i den nye alliance Sudanese Revolutionary Front (SRF) til mål at vælte regeringen i Khartoum og opnå en fælles fredsaftale for hele Sudan. Siden Darfur-konfliktens udbrud i 2003, har en tredjedel af befolkningen i Darfur måttet flygte fra deres hjem og mellem 300.000 og 400.000 har mistet livet.
 
FN og det øvrige internationale samfund har fordømt overgrebene, men har ikke effektivt stoppet konflikten, blandt andet fordi den sudanske regering ikke har villet samarbejde. I juli 2007 vedtog FN’s Sikkerhedsråd at sende en fredsbevarende styrke til Darfur. Men der er mange sten på vejen til varig fred i Darfur.
 

Arrestordre mod Sudans præsident

Den 4. marts 2009 udstedte den internationale straffedomstol, ICC, en formel arrestordre mod Sudans præsident Omar Hassan Ahmad al-Bashir  for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Den 11. juni 2010 udvidede ICC arrestordren til også at omfatte folkedrab. Præsidenten er nu tiltalt for den værst tænkelige forbrydelse inden for det juridiske system.
Læs artiklen Folkedrab eller ej?

Indtil videre er Bashir stadig på fri fod og det er usikkert, hvorvidt han vil blive taget til fange og retsforfulgt, eftersom mange afrikanske lande ikke anerkender ICC's myndighed. Arrestordrerne på præsidenten har skabt stor debat om, hvorvidt jagten på at opnå retfærdighed i Darfur har været med til at forhale og svække mulighederne for at opnå en fredsaftale.
Læs mere om dilemmaet


Siden er sidst opdateret i januar 2015

Darfur-Fattigdom: 46,5% lever under fattigdomsgrænsen (2009)
Sprog: Der tales en lang række sprog i Sudan, men arabisk og engelsk er de officielle sprog.
Kilde: CIA Worldfactbook 2014


Fakta om Darfur
Areal: 493.180 km² (på størrelse med Frankrig)
Hvor & hvordan: Darfur danner Sudans vestlige grænse mod Tchad, Den Centralafrikanske Republik og Libyen. Regionens nordlige del består hovedsageligt af ørken, mens den sydlige del er mere egnet til landbrug.
Indbyggertal: Ca. 6,5 millioner 
Darfurianerne:  De største afrikanske grupperinger i Darfur (som hovedparten af oprørsgrupperne tilhører) er Fur, Masalit og Zaghawa. Den arabiske befolkning kaldes samlet Baggara.
Religion: Islam

Kilde: CIA Worldfactbook 2014

 Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk