Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Fokus>Danmark og Holocaust>Danske jøder i TheresienstadtPrint

Danske jøder i Theresienstadt

 
Størstedelen af jøderne i Danmark flygtede til Sverige i oktober 1943, men omkring 500 jødiske mænd, kvinder og børn blev fanget af den nazistiske besættelsesmagt. De blev sendt til kz-lejren Theresienstadt i det nuværende Tjekkiet. Her var deres hverdag præget af frygt, sult, sygdomme og afsavn. Ikke alle klarede tiden i lejren. Hver tiende af de danske fanger døde i Theresienstadt.

Theresienstadt var en af mange lejre og ghettoer, som Nazityskland benyttede under forfølgelsen af jøderne i Europa. Der var omkring 6500 jøder i Danmark i 1943, og det lykkedes de fleste i oktober dette år at komme til Sverige. Men de følgende måneder blev 472 mennesker deporteret, enten fordi de var jøder, eller fordi de blev anset som jøder af nazisterne. Næsten alle kom til Theresienstadt i Tjekkoslovakiet - det nuværende Tjekkiet.

Theresienstadt i dag
Theresienstadt i dag
Læs mere 

’Jødeaktion’ og deportation

I Theresienstadt

Transport!

Kultur, musik – og propaganda

De Hvide Busser

Efter krigen

Materiale

Theresienstadts historie


Theresienstadt ligger 60 km nord for Prag på vej mod Dresden. Grundstenen til byen blev lagt omkring 1780. Theresienstadt lå på det tidspunkt i Østrig-Ungarn og var egentlig et fort. Allerede i 1864 var der danske fanger i Theresienstadt. Det var danske soldater, der var taget som krigsfanger under slaget ved Dybbøl den 18. april 1864. Theresienstadts status som fort blev ophævet i 1888, men byens mange kaserner blev fortsat brugt. Tjekkoslovakiet blev besat af tyske tropper den 15. marts 1939, og i november 1941 blev de første jøder fra Prag sendt til Theresienstadt.

Artiklerne om Theresienstadt er forfattet af Silvia Goldbaum Tarabini Fracapane i samarbejde med Afdeling for Holocaust- og Folkedrabsstudier, DIIS.
 


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk