Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Rwanda>Folkedrabets aktørerPrint

Aktører


Folkedrabet i Rwanda blev udført på kort tid af et stort antal gerningsmænd. Tutsier blev slået ihjel med macheter. Folk blev slået ned ved vejspærringer, opsøgt i deres hjem, dræbt i kirker, skoler og på hospitaler. Lærere dræbte deres elever, folk dræbte deres naboer og ægtefæller dræbte hinanden. Gerningsmændene var fem gange hurtigere, end nazisterne var det under Holocaust.De ansvarlige for folkedrabet var hutuer fra Rwandas militære, politiske og økonomiske elite, som af ideologiske og materielle grunde besluttede at modsætte sig demokratiske reformer og den forestående magtdeling med tutsierne. De anså reformer for at true deres egen politiske og økonomiske eksistens.

Massakrerne opstod dog ikke ud af den blå luft. Forud for folkedrabet lå en massiv hadekampagne mod Tutsierne. ”Gravene er kun halvt fulde. Hjælp os med fylde dem op”, hed det i radioen. Mange almindelige mennesker fulgte opfordringerne, og deltog i drabene.

Mens folkedrabet stod på så forholdt omverdenen sig passivt. FN valgte ligefrem at skære ned på antallet af fredsbevarende soldater i landet. Kun Frankrig greb ind, men denne indgriben er siden hen blevet anklaget for at være et PR-stunt. Hutu-ekstremisterne, der førte an i folkedrabet, blev i sidste ende besejret af tutsi-oprørshæren Rwandas Patriotiske Front.

Der er i dag ikke enighed om præcis hvor mange, der blev dræbt under folkedrabet i Rwanda, og estimater varierer mellem 500.000 og en million. Den nuværende tutsi-ledede regering i Rwanda angiver antallet af dræbte til at være en million, mens menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch og en række forskere arbejder med et væsentligt lavere tal, nemlig omkring en halv million mennesker. Da det samlede antal dræbte stadig er omdiskuteret, benyttes det traditionelt mest udbredte tal, 800.000, på denne hjemmeside.


 Mumificerede ofre fra folkedrabet


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk