Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Rwanda>Før folkedrabetPrint

Baggrund for folkedrab


Hvorfor fandt der et folkedrab sted i Rwanda? Der er ikke noget enkelt svar på dette spørgsmål. Begivenhederne i Rwanda kan kun beskrives som et produkt af en lang og konfliktfyldt proces, som i 1994 kulminerede i drabet på omkring 800.000 mennesker.


Folkedrabet i Rwanda var resultatet af en social og politisk kamp om magt og ressourcer, som udsprang af historiske begivenheder. Grobunden til stridighederne mellem de to grupper, hutuer og tutsier, blev lagt allerede i kolonitiden, og i årene efter Rwandas selvstændighed i 1962 tiltog fjendtlighederne mellem de to grupper. Overgreb og diskrimination mod tutsier fik tusindvis til at flygte ud af landet, og deres ønske om atter at vende tilbage og deltage i det politiske liv blandede sig i starten af 1990’erne med en lokal hutu-oppositions ønske om at gøre en ende på et-partistaten, som var ledet af en hutu-elite.

Presset fra disse to sider fik den regerende hutu magtelite til at frygte for at miste deres privilegerede position. De brugte medierne til at fremstille et billede af tutsierne som roden til alt ondt og håbede dermed, at de kunne få hutuerne til at stå sammen mod tutiserne og glemme deres krav om reformer.


 Kirkegård for ofre.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk