Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Fokus>Danmark og Holocaust>Horserødlejren – et gerningssted i DanmarkPrint

Horserødlejren – et gerningssted i DanmarkI august 1940 blev der oprettet en interneringslejr for flygtninge i Horserød i Nordsjælland. I efteråret 1943 blev mange af de jøder, som blev fanget under deres flugtforsøg til Sverige, spærret inde i ’jødelejren’ i Horserød. De fleste af dem blev senere sendt til kz-lejren Theresienstadt i det nuværende Tjekkiet. 

Horserødlejren ligger ca. 8 km fra den nordsjællandske by Helsingør. Lejrens historie går tilbage til 1. Verdenskrig, hvor den

Stillbillede fra smalfilm fra Interneringslejren Horserød, optaget af Nazisten Paul Henning i oktober 43

Læs mere


’Jødelejren’
Emigrantlejren
Kommunistlejren
Gidslerne af 29. august 1943
Horserødlejrens Museum
Materiale

Tilbage til temaet 'Danmark og Holocaust'
 
blev oprettet som krigsfangelejr. I mellemkrigstiden blev den bl.a. brugt som sommerlejr for børn. Under Tysklands besættelse af Danmark blev der oprettet en dansk interneringslejr for flygtninge og senere for kommunister. Lejren blev overtaget af tyske tropper den 29. august 1943, og i oktober og november samme år var der en særlig ’jødelejr’ i Horserød.

Krigsfangelejr 1917-1920

Under 1. Verdenskrig var Danmark neutral og tog derfor i 1917 imod krigsfanger fra både russisk og tysk side. Lejren for russiske fanger lå i Horserød. Hertil ankom invalide og sårede krigsfanger, der trængte til hvile og pleje. 200 russiske officerer og 1000 menige soldater blev indlogeret i Horserødlejren, der på det tidspunkt bestod af 75 nyopførte træbarakker. Efter fredsslutningen i 1918 forlod de russiske soldater Horserød for at rejse tilbage til Rusland.


Alle artikler om Horserødlejren er forfattet af Silvia Goldbaum Tarabini Fracapane i samarbejde med Afdeling for Holocaust- og Folkedrabsstudier, DIIS.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk