Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Fokus>Danmark og Holocaust>Gerningssteder i Danmark – transporter til TheresienstadtPrint

Gerningssteder i Danmark – transporter til TheresienstadtFolkedrabet på de europæiske jøder blev udført mange forskellige steder i Europa. Ofte fremhæves Danmark som et redningsland på grund af den omfattende aktion i efteråret 1943, hvor omkring 6000 jøder blev reddet til sikkerhed i Sverige. Derfor bliver Danmark sjældent betegnet som et gerningssted. Men det var ikke alle, der blev reddet. Flere hundrede jøder blev pågrebet forskellige steder i Danmark, holdt fanget og deporteret videre til nazistiske kz-lejre. Disse steder i Danmark kan også kaldes gerningssteder.


Hvad er et gerningssted?

Et gerningssted er et sted, hvor en forbrydelse er blevet begået. Når forbrydelsen er folkedrab, er der tale om mange forskellige gerningssteder. Gerningssteder under Holocaust omfatter først og fremmest de steder, hvor jøder blev myrdet, fordi de var jøder. Det kan være kz-lejre, udryddelseslejre eller andre typer af udryddelsesanlæg, fx Babi Jar ved Kiev, hvor ca. 33.000 mennesker blev skudt. Men et gerningssted er ikke kun der, hvor folk bliver slået ihjel. Det kan også være der, hvor de blev arresteret, holdt fanget, eller hvorfra de blev deporteret til kz- eller udryddelseslejre. I forbindelse med Holocaust er et gerningssted altså et sted, hvor der er sket overgreb mod jøder – overgreb der var del af nazisternes systematiske forfølgelse af Europas jøder i årene 1933-1945.


Gerningssteder i Danmark

Den danske historie under Holocaust adskiller sig fra, hvad der skete i resten af Europa. Det lykkedes nemlig de fleste jøder at redde sig fra det tyskbesatte Danmark til det neutrale Sverige i oktober 1943. Redningshistorien er kendt verden over, men det var ikke alle jøder fra Danmark, der kom i sikkerhed. For omkring 500 mennesker blev virkeligheden en anden. De blev deporteret med fire såkaldte ’jødetransporter’ til kz-lejren Theresienstadt i det nuværende Tjekkiet. Denne artikel fortæller om de forskellige steder i Danmark, der blev stop på vejen mod Theresienstadt.
Transporter fra Danmark 

Transport 1

Transport 2

Transport 3 & 4

Materiale

Tilbage til temaet 'Danmark og Holocaust'
 
 
Transporter fra Danmark

Transport 1
afgik fra Aalborg med stop i flere jyske byer den 2. oktober 1943
ankom til Theresienstadt med 83 fanger den 5. oktober 1943
Transport 2
afgik fra København med skib 2. oktober 1943
ankom til Theresienstadt med 198 fanger den 6. oktober 1943
Transport 3 
afgik fra Horserødlejren i Nordsjælland den 13. oktober 1943
ankom til Theresienstadt med 175 fanger den 14. oktober 1943
Transport 4 
afgik fra Horserødlejren i Nordsjælland den 23. november 1943
ankom til Sachsenhausen/Ravensbrück med 16 fanger den 23. november 1943. 14 af disse fanger ankom til Theresienstadt i januar-april 1944


Alle artikler om gerningssteder i Danmark er forfattet af Silvia Goldbaum Tarabini Fracapane i samarbejde med Afdeling for Holocaust- og Folkedrabsstudier, DIIS.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk