Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Fokus>GerningsmændPrint

Fokusartikler om gerningsmændGenerelt om Gerningsmænd
Hvordan kunne de gøre det? – moral og intention hos gerningsmænd under Holocaust

6 millioner jøder blev myrdet under 2. Verdenskrig, og et utal af gerningsmænd deltog aktivt i folkedrabet. Men hvordan var det menneskeligt muligt at medvirke til massedrabene? Var gerningsmændene fra starten antisemitter med en intention om at dræbe jøder, eller skete der gradvist et skred? Et kig på de to topnazister Franz Stangl og Rudolph Höss kan give en idé om svaret. Mennesker eller monstre?
En filosofisk diskussion

Gruppepres, lydighed og ideologi - hvordan almindelige mænd bliver gerningsmænd
En socialpsykologisk og kulturel diskussion.Socialpsykologien har udpeget gruppepres og lydighed som de vigtigste årsager til, at nogle mennesker bliver gerningsmænd under et folkedrab. Milgram-eksperimentet, Stanford fængselseksperimentet og lignende sociale forsøg stiller alle det samme spørgsmål: Hvor langt er almindelige mennesker villige til at gå, når de bliver placeret i ualmindelige situationer?

Kan alle blive gerningsmænd?
Den fælles faktor for alle folkemorderiske regimer overalt i verden er, at de aldrig har haft vanskeligt ved at skaffe folk til det grove arbejde. Hvem er de så - folkedrabets gerningsmænd? Er de alle afstumpede sadister? 
 
Gerningsmændene i de nationale historieskrivninger (PDF)
Gerningsmændene i de nationale historieskrivninger
Uddrag fra bogen "Stiftelsen" af Torben Jørgensen

Hovedansvarlige gerningsmænd

Hitler og nazismens forbrydelser
Uden Hitler ville historien være forløbet anderledes. Som nazisternes ’Fører’ var Hitler samlingspunkt for den nazistiske bevægelse. Hans beslutninger ledte verden ud i historiens største og værste krig. Og Hitlers racistiske retorik og politik førte til, at millioner af mennesker blev myrdet alene på grund af deres påståede ’race’.


Triumvaret – Mændene bag det armeske folkedrab


Beslutningen om at udrydde armenierne blev taget på højeste plan i Osmannerriget af det regerende parti, ”Komiteen for Enhed og Fremskridt”, også kaldet ”ungtyrkerne”.

Slobodan Milosevic
Den tidligere serbiske præsident Slobodan Milosevic var på mange måder med til at øge de nationale spændinger i Jugoslavien i slutningen af 1980'erne og brugte propaganda til at styrke sin magtposition i Serbien.

Pol Pot og det cambodjanske folkedrab
I årene 1975-1979 stod Pol Pot i spidsen for en kommunistisk revolution, der kostede ca. 1,7 millioner cambodjanere livet. I et interview fra 1997 udtalte Pol Pot, at hans samvittighed var ren, og at han ikke fortrød sine handlinger, som havde kostet så mange mennesker livet.

Josef Stalin
Josef Stalin var en af de mest hensynsløse diktatorer i verdenshistorien. I perioden 1928-1953 ledte Stalin et brutalt diktatur i Sovjetunionen, som terroriserede den sovjetiske befolkning med vold og undertrykkelse.

Læger som gerningsmænd


Tyrkiske læger – at dræbe for at helbrede
I begyndelsen af 1914 udtalte ”ungtyrkerne”, dvs. lederne af det daværende Osmannerrige, at den ikke-tyrkiske befolkning i riget var ”en dødelig sygdom, der måtte helbredes ved hjælp af barske metoder.” 

Børn som gerningsmænd


Børn som torturbødler
Under ledelse af Pol Pot overtog oprørsbevægelsen De Røde Khmerer i 1975 magten i Cambodja efter fem års borgerkrig. I løbet af de følgende fire år, mistede 1,7 millioner mennesker livet som følge af sygdom, sult og vilkårlige henrettelser.

Stalins unge stikkere
Under Stalins kommunistiske styre i Sovjetunionen 1928-1953 døde millioner af mennesker som resultat af omfattende statslig terror rettet mod den sovjetiske befolkning.

Kvinder som gerningsmænd

Biljana Plavsic
Den i dag 73-årige biologiprofessor Biljana Plavsic befandt sig i inderkredsen af den politiske ledelse i den serbiske stat i Bosnien, Republika Srpska, under krigen i 1992 til 1995.

Gerningskvinder
Den totale transformation af Cambodja, som De Røde Khmerer under ledelse af Pol Pot iværksatte i 1975, påvirkede alle dele af samfundet.

Politiet/hæren som gerningsmænd

Drazen Erdemovic
Soldaten Drazen Erdemovic var 23 år, da han i juli 1995 deltog i den største forbrydelse i Europa siden 2. Verdenskrig.

Nikolai Jezjov
Fra 1936 til 1938 blev tusindvis af mennesker i Sovjetunionen ofre for ”Den Store Terror”, som det hemmelige politi stod bag. Et liv i evig angst for arrestationer, deportationer og henrettelser var den barske virkelighed for sovjetborgerne.

Ideologiske gerningsmænd

Ideer der dræber
Før og under 1. Verdenskrig kæmpede tyrkiske ideologer som Yusuf Akcura og Ziya Gökalp gennem bøger, avisartikler og politiske poster for at erstatte Osmannerriget med et stort og stærkt Tyrkiet uden ikke-tyrkiske minoriteter. 
 

Kirken/præster som gerningsmænd

Religion og folkedrab i Rwanda
Religion er gennem det 20. århundrede blevet brugt til at motivere og retfærdiggøre både beskyttere, tilskuere og gerningsmænd under folkedrab. 


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk