Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Fokus>Tilskuer eller beskytter>Etiske spørgsmålPrint

Tilskuer eller beskytter etiske spørgsmålEt folkedrab er under udvikling i dit land og folk, der hjælper de forfulgte risikerer livet. En aften banker det på døren: Må familien på flugt gemme sig hos jer? Har I, moralsk set, et valg? Er hensynet til jeres egen sikkerhed relevant, eller er der kun én rigtig ting at gøre?

Hvor langt rækker vores ansvar for andre i situationer, hvor forsøg på at redde folk i nød samtidig sætter ens eget og andres liv på spil? Kan de passive tilskuere til folkedrab anses for lige så skyldige som gerningsmændene? Kan  ekstraordinære eksempler på hjælp og indsats bruges til at understøtte et syn på mennesket som et væsen med valgfrihed og værdighed? 

På disse sider vil vi undersøge nogle af de fundamentale etiske spørgsmål som temaet ”Tilskuer eller beskytter?” konfronterer os med. Formålet med de oplæg, der findes på denne del af hjemmesiden, er at opridse nogle af de spændende spørgsmål som temaet rejser og at give dig nogle redskaber til at diskutere dem med. ”Redskaberne” er forskellige filosofiske positioner eller perspektiver, som man anlægges på problemerne.

En af de ting, der gør temaet så interessant, er, at det ikke bare rejser en række svære moralske spørgsmål, som man så kunne bruge den filosofiske etik til at få svar på. De dilemmaer og problemer, som konkrete mennesker har stået overfor, og de spørgsmål, som de rejser, er også en udfordring til filosofien. Man kan altså godt forsøge at diskutere de konkrete problemstillinger ud fra forskellige filosofiske positioner, men ikke uden samtidig også at sætte disse positioner under debat. Derfor drejer det sig her, på én gang, om at diskutere de konkrete problemer, vores moralske intuitioner og en række filosofiske positioner.

Du kan nu klikke dig ind på modulet Tilskuer eller beskytter? Det  fokuserer på nogle af de spørgsmål, der har at gøre med forskellige syn på selve valget mellem at lade stå til eller at gøre en – mere eller mindre risikabel – indsats for andre i nød. Eller du kan vælge modulet Skyld og prisværdighed. Her drejer det sig dels om forskellige syn på tilskuernes grader af skyld, dels om forskellige former for politisk og moralsk brug af eksempler på hjælp og redning. 
Læs mere
Tilskuer eller beskytter?

Altruisme eller egoisme?

En pligt til at hjælpe

Grader af skyld

Et lys i mørket


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk