Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Fokus>Tilskuer eller beskytter>Etiske spørgsmål>Tilskuer eller beskytterPrint

Tilskuer eller beskytter? …Den seneste tid har de holdt sig inden døre om dagen. Det er blevet umuligt for dem at købe ind, tage på arbejde og meget mere. Regimets halv-militære bander har skudt sønnen, og de chikanerer familien. Soldaterne gør dog ikke jer noget, men hvad gør I for at hjælpe jeres naboer? Et af de forhold, der gør hjælpen til andre i nød til et udfordrende moralsk spørgsmål er, at indsatsen gerne har sine omkostninger. Det kan være meget lidt (at man bruger noget af sin tid og nogle af sine ressourcer), men det kan også være ganske meget, måske endda alt; fra risikoen for at blive udstødt eller fængslet til muligheden for, at man selv bliver slået ihjel.

Hvis man ser tilbage på måderne, hvorpå f.eks. nazisterne dræbte hele familier og andre grupper pga. enkelte af deres medlemmers modstands- eller hjælpearbejde, kan beskyttere endda skulle forholde sig til, om de er villige til at sætte ikke bare deres eget, men også andres liv på spil. I sådanne situationer er der selvfølgelig nogle, der hjælper uden tøven, men for andre er afvejningen mellem situationens modstridende hensyn ikke så indlysende, og for dem kan i hvert fald to fundamentale etiske spørgsmål blive påtrængende:

Altruisme eller egoisme?


Er det at handle moralsk det samme som at tænke og handle helt uselvisk? Altså alene med øje for, hvad der skal til for at tage vare på det andet menneske? Er det med andre ord på en eller anden måde umoralsk, hvis man tøver eller afslår at hjælpe andre med henvisning til den risiko som indsatsen ville betyde for en selv? Klik her for at læse videre.

En pligt til at hjælpe?

Hvor meget skylder vi egentligt, moralsk set, mere eller mindre fremmede mennesker i nød? Er der nogen moral, der vil kunne kræve, at den enkelte risikerer eller ofrer sit – og måske sine nærmestes – liv i forsøget på at redde andre i nød? Kan den indsats, der indebærer at hjælperen risikerer sit liv med andre ord siges at være en moralsk pligt? Eller ligger sådanne handlinger udenfor det, vi moralsk set kan forvente eller forlange af hinanden?


Læs mere og arbejdsspørgsmål
Altruisme eller egoisme?
En pligt til at hjælpe
Grader af skyld
Et lys i mørket


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk