Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Stalinismens forbrydelser>Sovjetunionens historiePrint

Sovjetunionens historie


Sovjetunionens historie har været dramatisk og blodig og har budt på både revolution, borgerkrig og verdenskrig. Sovjetunionen opstod på ruinerne af det gamle russiske zarrige, som ved oktoberrevolutionen i 1917 blev væltet af de socialistiske bolsjevikker og erstattet af et regime under ledelse af Vladimir Lenin. For nogle var bolsjevikkernes magtovertagelse virkeliggørelsen af en socialistisk drøm, men for langt de fleste blev det begyndelsen på et 70-årigt diktatur, hvor kun ét politisk parti var tilladt, og hvor styrets virkelige og indbildte fjender levede i evig frygt.

Efter Lenins død i 1924 kom Josef Stalin til magten i Kommunistpartiet og dermed også i Sovjetunionen. Hans store mål var at omdanne Sovjetunionen fra et primitivt landbrugssamfund til en stærk, moderne industrimagt, og han skyede ingen midler for at gennemføre denne forandring. Det fik enorme menneskelige omkostninger for den sovjetiske befolkning.

Stalin stod i spidsen for et yderst brutalt regime, der øvede vold og terror mod alle, som regimet opfattede som sine modstandere. Massearrestationer, vilkårlige henrettelser og deportationer var en del af hverdagen for den sovjetiske befolkning. 

Efter Stalins død i 1953 fortsatte Kommunistpartiet med at regere Sovjetunionen. Den omfattende terror, som det stalinistiske styre udøvede over for befolkningen, blev reduceret, men Sovjetunionen vedblev frem til sammenbruddet i 1991 at være en ét-parti-stat. 

Lenin taler til folket på Den Røde Plads, 1920.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk