Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Stalinismens forbrydelser>FokusartiklerPrint

FokusartiklerDenne side indeholder links til tekster på folkedrab.dk, der omhandler stalinismens forbrydelser. Teksterne belyser og diskuterer særlige problemstillinger og aspekter ved stalinismens forbrydelser.Josef Stalin - Manden af stål
Josef Stalin var en af de mest hensynsløse diktatorer i verdenshistorien. I perioden 1928-1953 stod Stalin i spidsen for et brutalt diktatur i Sovjetunionen, som terroriserede den sovjetiske befolkning med vold og undertrykkelse.
Læs mere 

Nikolai Jezjov - Gerningsmanden, der endte som offer
Nikolai Jezjov var chef for det hemmelige politi og dermed en af de hovedansvarlige for terroren. Jezjov beskrives som en ”blodtørstig satan”, men han endte selv som offer for det system, han havde været en del af. Handlede han på eget initiativ eller efter ordrer fra Stalin?
Læs mere

Stalins unge stikkere - Når børn bliver gerningsmænd
Under Stalins kommunistiske styre i Sovjetunionen 1928-1953 døde millioner af mennesker som resultat af omfattende statslig terror rettet mod den sovjetiske befolkning. Mange almindelige sovjetborgere deltog frivilligt eller ufrivilligt i styrets evige jagt på fjender af sovjetregimet ved at angive venner, familie eller kolleger til myndighederne. Dette gjaldt ikke mindst de sovjetiske børn, der gennem regimets propaganda allerede som helt små lærte, at hensynet til sovjetstaten gik forud for alt andet. 
Læs mere

Hungersnød 
Under det stalinistiske regimes styre udbrød der i 1932-1933 hungersnød, som fik katastrofale konsekvenser i store dele af Sovjetunionen. Mange millioner mennesker døde af sult.
Læs mere

Den Store Terror
I perioden 1937-1938 kulminerede den statslige terror i Sovjetunionen. Omkring 1.500.000 mennesker blev arresteret og næsten 700.000 af disse henrettet. Dette blev kendt som Den Store Terror og formålet var at udrydde alle potentielle "folkefjender".
Læs mere

Den Røde Hær i Østprøjsen
I juni 1941 angreb den tyske hær Sovjetunionen. Soldaterne hærgede, plyndrede og voldtog under deres fremrykning. Det skete som et led i en overordnet plan for at kolonisere Sovjetunionen og dels udrydde, dels slavebinde, befolkningen. Da krigslykken vendte, og den sovjetiske hær i 1944 invaderede tysk territorium, blev der begået brutale krigsforbrydelser. Hvorfor valgte mange sovjetiske soldater at påføre civile tyskere samme lidelser, som deres egne havde været udsat for?
Læs mere

Propaganda
Propaganda var et vigtigt middel for Stalin til at fastholde sin magt. Gennem en omfattende brug af propaganda skulle alle dele af sovjetsamfundet dels overbevises om det rigtige i Stalins politik med henblik på at gøre Sovjetunionen til et socialistisk samfund, dels opdrages til gode og loyale socialistiske borgere.
Læs mere

Gulag-fangelejre og deportationer
Stalin skabte et gigantisk netværk af fangelejre, som er kendt under betegnelsen Gulag. I sin storhedstid bestod Gulag af tusindvis af lejre, og man regner med, at mere end 20 millioner mennesker passerede gennem de sovjetiske fangelejre i løbet af Stalins tid ved magten.
Læs mere

Begik Stalin folkedrab?
Der er ingen tvivl om, at Stalin begik omfattende forbrydelser mod befolkningen i Sovjetunionen fra ca. 1928 og frem til sin død i 1953. Spørgsmålet er imidlertid, om disse forbrydelser kan betegnes som folkedrab.
Læs mereStalin, mens han angiveligt underskriver en dødsdom.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk