Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Stalinismens forbrydelser>Folkedrabets aktørerPrint

Aktører


Josef Stalin var en af det 20. århundredes mest brutale statsledere, og fra 1928 til 1953 styrede han Sovjetunionen med hård hånd. Omfattende terror var en del af hverdagen i det diktatoriske stalinistiske regime, som kostede millioner af mennesker livet.

Stalin var hovedansvarlig for terroren, men til at hjælpe sig udviklede det stalinistiske styre et omfattende netværk af håndlangere og stikkere, som infiltrerede alle dele af det sovjetiske samfund. I dette netværk indgik tusindvis af personer, som dermed alle var medskyldige i stalinismens forbrydelser.

Gerningsmændene bag den brutale stalinistiske terror mod den sovjetiske befolkning fandtes således på alle niveauer i samfundet. En væsentlig del af ansvaret for forbrydelserne skal placeres hos Kommunistpartiet, som dikterede terroren, og hos det hemmelige politi, som udførte den. Derudover benyttede myndighederne sig i stort omfang af almindelige sovjetborgere i den evige jagt på fjender af sovjetregimet, og mange helt almindelige mennesker endte derved som Stalins håndlangere.
Demonstration der hylder Stalin, november 1937.
Demonstration, der hylder Stalin, november 1937.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk