Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Om os>Om sitetPrint

Om sitet


www.folkedrab.dk er produceret af Dansk Institut for Internationale Studier, projektet "undervisning om Holocaust og folkedrab". Siden opdateres løbende.

Websiden er henvendt til elever og lærere på ungdomsuddannelserne samt andre med interesse for emnet. Formålet med websiden er at tilbyde ungdomsuddannelserne et troværdigt og interessant undervisningsmateriale om folkedrab.

Websiden giver en grundig introduktion til emnet folkedrab under menupunktet ”hvad er folkedrab”.

Under menupunktet ”cases” behandles otte eksempler på omfattende forbrydelser mod menneskeheden, der i forskningen betegnes som folkedrab. Holocaust har desuden dannet grundlag for FN's folkedrabskonvention, og begivenhederne i Rwanda og Bosnien er blevet betegnet som folkedrab af internationale domstole. Derudover sætter websiden fokus på forskellige tværfaglige temaer, der er relateret til emnet folkedrab under menupunktet ”Fokus”. Endelig er websiden en ressource i form af billedgallerier, lydklip og henvisninger til litteratur og film m.v.

Undervisere har mulighed for at finde inspiration til undervisningen under websidens menupunkt "Lærerforum". Her findes henvisninger til undervisningsmateriale samt en beskrivelse af DIIS' andre tiltag målrettet lærere.

Folkedrab.dk blev lanceret den 27. januar 2004 og er siden blevet redesignet, omstruktureret og udbygget – senest i februar 2013. Folkedrab.dk er støttet af Undervisningsministeriet.

Redaktion & projektledelse

Sine Molbæk-Steensig

I tilgift til den daglige drift har DIIS tilknyttet en følgegruppe bestående af DIIS-forskere med ekspertise inden for folkedrab og relaterede emner, som har en rådgivende funktion i.f.t. projektets indholdsmæssige side. Medlemmerne af følgegruppen bidrager med forskningsfaglige input og perspektiver, der er med til at kvalitetssikre projektets formidlingsaktiviteter.

Følgegruppens medlemmer er:

 • Cecilie Felicia Stokholm Banke, historiker, phd., seniorforsker
  Har bl.a. forsket i danske aspekter af Holocaust, i nutidig antisemitisme og i europæisk mindekultur efter Holocaust og andre folkedrab. Har en bred historisk indsigt i det 19. og 20 århundredes europæiske historie, herunder nationalisme og identitetsproblematikker, menneskerettigheder, demokrati og social forandring.
 • Robin May Schott, filosof, phd., seniorforsker
  Forsker i feltet post-Holocaust og folkedrabsstudier, kønsrelaterede aspekter af krig, inklusiv massevoldtægt. Arbejder især med filosofiske og etiske analyser af vold og konflikt.
 • Johannes Lang, psykolog, ph.d., Postdoc
  Forsker i folkedrabets socialpsykologi, Holocaust, gerningsmænd og overlevelse i kz-lejre
 • Hans Mouritzen, Dr. Scient. Pol., seniorforsker
  Forsker i udenrigspolitik generelt og i ’lessons of the past’: Hvordan bestemte historiske traumer (eller succeser) bliver fortolket og brugt i aktuel udenrigspolitik
 • Finn Stepputat, kultursociolog, phd., seniorforsker
  Forsker bl.a. i vold, politiske fællesskaber og borgerskab, befolkningsfordrivelse, konfliktforebyggelse samt i sikkerhed og udvikling.

Følgende personer har skrevet til folkedrab.dk

Lasse Bøgeskov Andersson, Sofie Lene Bak, Mette Bastholm, Sune Bechmann, Solvej Berlau, Matthias Bjørnlund, Thomas Brudholm, Tine Brøndum, Kamilla Ekholdt Christensen, Janine Dortmundt, Silvia Goldbaum Tarabini Fracapane, Peter Frederiksen, Diana Gerlach, Kristian Gustavussen, Jacob Halvas, Frida Hastrup, Christina Hoff Jensen, Kristian Iversen, Steven L.B. Jensen, Torben Jørgensen, Brian B.M. Larsen, Andrea Littrup, Inge-Gerd Grøntved Larsen, Elisabeth Moltke, Sine Molbæk-Steensig, Eline Mørch Jensen, Gitte Almer Nielsen, Charlotte Kjærsgaard Nielsen, Camilla Pedersen, Ulla Nedergaard Pedersen, Niels Bo Poulsen, Casper Rask, Lone Rünitz, Kathrine Selch, Silvia Suteu, Heidi Steffensen, Stine Thuge, Therkel Stræde, Astrid Trolle, Maj Vingum, Camilla Wee, Tilde Wonsild og Anne Wæhrens. 

En særlig tak til

En særlig tak til Martin Mennecke og Gitte Almer Nielsen. Tak til Lone Rünitz, som står bag størstedelen af artiklerne om Holocaust, tak til Charlotte Kjærsgaard Nielsen, Kathrine Selch, Casper Rask, Camilla Pedersen og Tilde Wonsild for materialet til tre cases, som de udarbejdede i forbindelse med deres formidlingsspecialer:
Charlotte Kjærsgaard Nielsen & Kathrine Selch: Stalinismens forbrydelser
Casper Rask & Camilla Pedersen: Folkedrabet i Bosnien
Tilde Wonsild: Folkedrabet i Rwanda

Følgende personer har bidraget med billedmateriale til folkedrab.dk

Eric Markusen
Natalia Anna Suchcicka
Torben Blankholm
Anne Wæhrens

Design og programmering
Conceptware i samarbejde med DIISDansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk