Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Darfur>Folkedrabets aktører>Den internationale straffedomstolPrint

Den Internationale Straffedomstol


I 2005 bad FN's Sikkerhedsråd Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag om at undersøge overgrebene i Darfur. ICC indsamlede efterfølgende beviser og har indtil videre udstedt arrestordre på flere personer.

ICC har både anklaget og udstedt arrestordrer på militsledere, oprører og ministre i den sudanske regering. Sudans præsident Omar Hassan Ahmad al-Bashir har to arrestordrer hængende over sit hoved. Den ene er for forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser. Den anden er for folkedrab begået i Darfur.

Nogle af retssagerne er gået i gang, men flere af de anklagede, som anses for at være arkitekterne bag overgrebene på civilbefolkningen i Darfur, er fortsat på fri fod. Det gælder Sudans præsident, Ahmad Muhammad Harun – tidligere indenrigsminister og minister for humanitære anliggender – og militsleder Ali Kushayb.

Læs mere om de anklagede på ICC’s engelske hjemmeside

Sudan har ikke tilsluttet sig straffedomstolen, og regeringen har afvist at udlevere de anklagede personer, da regeringen mener, at ICC ingen ret har til at dømme sudanske statsborgere.
Læs artiklen Retfærdighed eller fred? som handler om de dilemmaer, der er opstået, når ICC på den ene side udsteder arrestordrer på personer, som FN, på den anden side, skal forhandle fredsaftaler med.

Den internationale straffedomstol
  •  ICC er verdens første permanente, internationale straffedomstol for særligt alvorlige forbrydelser som folkemord, krigsforbrydelser eller forbrydelser mod menneskeheden.
  • Det er alene enkeltpersoner, ikke stater, som kan retsforfølges ved straffedomstolen. 
  •  Domstolens formål er at sikre at personer, der har gjort sig skyldige i ovennævnte forbrydelser, ikke kan nyde straffrihed.
  •  Det særlige ved domstolen er, at den kan træde til, hvis de nationale domstole ikke evner at retsforfølge.
  •  FN’s sikkerhedsråd kan bede domstolen undersøge situationen i et land, også selvom det pågældende land ikke har tilsluttet sig domstolen.
  •  Domstolen har hovedsæde i Haag.

Læs mere om domstolen her: http://www.un.dk/danish/international_lov/ICC/icc.htmSiden er sidst opdateret i januar 2015

Den Internationale Straffedomstols logo


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk