Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Eksempler på folkedrab>Holocaust>LinksPrint

Links  


Generelt om Holocaust

http://www.holocaust-uddannelse.dk/
Undervisningswebside om Holocaust udarbejdet af cand.mag.’er Brian BM Larsen og Peter Vogelsang i samarbejde med Afdeling for Holocaust- og Folkedrabsstudier. Indeholder baggrundsinformation om Holocaust, forslag til undervisningsaktiviteter, projektforslag, billedarkiv, tidslinier, kilder, linksliste samt mulighed for at teste sin viden.

http://www.ushmm.org/
United States Holocaust Memorial Museums webside. Siden er den største engelsksproget Holocaust-ressource på internettet med en enestående samling af dokumenter, fotografier, artikler samt en god og overskuelig gennemgang af Holocaust.

http://college.usc.edu/vhi/education/livinghistories/
USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education. Undervisningsressourcen 'Living histories'. Indeholder bl.a. online videooptagelser af syv vidneudsagn fra forskellige overlevende, befriere og redningsmænd, arbejdsspørgsmål, forslag til litteratur mv.

http://fcit.coedu.usf.edu/holocaust
Webside med materiale om Holocaust henvendt til lærere, der underviser i emnet. Websiden er en af de bedre engelsksprogede Holocaust-ressourcer på internettet. Siden giver blandt andet et overblik over Holocaust og indeholder interaktive redskaber som tidslinjer samt forslag til undervisningsaktiviteter.

http://www1.yadvashem.org
Yad Vashem Holocaust Research Centre’s undervisningswebside om Holocaust. Yad Vashem er en israelsk institution med det formål at erindre de seks millioner jøder, der blev ofre for Holocaust samt mindes de jødiske samfund, organisationer og institutioner, der blev ødelagt under Holocaust. Websiden indeholder blandt andet artikler om Holocaust, forslag til undervisningsaktiviteter, tidslinier samt ideer til videre læsning.

http://www.lernen-aus-der-geschichte.de/?site=home&lp=en
Omfattende webside om blandt andet nazismen, nazistiske forfølgelser samt Holocaust. Websiden indeholder blandt andet en projektdatabase, forslag til undervisningsaktiviteter og oplysninger om internationalt samarbejde mellem skoler. Websiden er på engelsk.

http://www.ushmm.org/wlc/en/
United States Holocaust Memorial Museums Holocaust encyklopædi. Materialet indbefatter blandt andet en introduktion til Holocaust og folkedrab, artikler om Holocaust, billed- og videomateriale samt kort over redningsruter i Europa.

http://www.shoa.de
Nok den bedste tysksprogede Holocaust-ressource, der blandt andet gennemgår Det tredje Rige, 2. Verdenskrig og efterkrigstiden. Har sin styrke i meget grundige gennemgange af emner under Holocaust. Er skrevet i essay-form af forskellige historikere og forskere.

http://degob.org/index.php/
Holocaust museet i Budapest har på denne webside offentliggjort en database med over 3000 vidneudsagn fra ungarske Holocaust overlevende. Websiden indeholder desuden en række artikler, oversigter og kort over, hvordan Holocaust udfoldede sig i Ungarn og hvilke aktører, der var involveret i deportationen af over 400.000 ungarske jøder til Auschwitz i 1944.

www.auschwitz-muzeum.oswiecim.pl/
Webside for museum og mindesmærke over nazisternes udryddelseslejr Auschwitz-Birkenau. Stedets historie og geografi gennemgås grundigt.

www.memorial-museums.net/ 
Webside med oversigt over mindesmærker og museer med relation til Holocaust. Oversigten indeholder foto af samt links til både mindesmærker og museer.

Øjenvidneberetninger

http://www1.yadvashem.org/.../temp_index_remembrance_day_Video.html
Yad Vashem Holocaust Research Centre’s video resource center for vidnesbyrd. Yad Vashem er en israelsk institution med det formål at erindre de seks millioner jøder, der blev ofre for Holocaust samt mindes de jødiske samfund, organisationer og institutioner, der blev ødelagt under Holocaust.

http://www1.yadvashem.org.il/Odot/prog/index_before_change_table.asp
Yad Vashem Holocaust Research Centre’s oversigt over øjenvidneberetninger. Det er muligt at vælge uddrag fra dagbøger og breve, skriftlige vidnesbyrd samt andre skriftlige dokumenter. Yad Vashem er en israelsk institution med det formål at erindre de seks millioner jøder, der blev ofre for Holocaust samt mindes de jødiske samfund, organisationer og institutioner, der blev ødelagt under Holocaust. Siden fungerer som indgang til forskellige typer af øjenvidneberetninger.

www.centropa.org
Centropa er det webbaseret navn for The Central Europe Center for Research and Documentation. Organisationens mål er at formidle 1500 livshistorier om det jødiske liv i Litauen, Letland, Estland, Polen, Rusland, Ukraine, Tjekkiet, Slovakiet, Østrig, Moldavien, Ungarn, Rumænien, Bulgarien, Grækenland, Serbien og Tyrkiet. Organisationens har digitaliseret 25.000 familiefotos og bruger dem til at fortælle folks livshistorier – før, under og efter Holocaust. Materialet er meget unikt og især de små dokumentarfilm, som organisationen har lavet på baggrund af familiebillederne er interessante.  
Redningen af danske jøder

http://www.auschwitz.dk/docu/Default.htm
Webside om redningen af de danske jøder. På websiden findes historier om danske redningsaktioner, billeder samt links til baggrundsstof om Holocaust i det øvrige Europa. Websiden er på engelsk.

http://www.ushmm.org/wlc/en/ 
United States Holocaust Memorial Museums Holocaust encyklopædi. Indeholder en introduktion til redningen af de danske jøder, blandt andet med billed- og videomateriale og links til kort over redningsruter, forklarende tekster om begivenheder refereret som baggrund for jødernes situation, for eksempel som ‘Final Solution’. På lettilgængeligt engelsk.

http://www.aforcemorepowerful.org/
Website knyttet til dokumentarserien ’A Force More Powerful’, som beskæftiger sig med forskellige eksempler på ikke-voldelig modstand i det 20. århundrede, herunder redningen af de danske jøder. Inkluderer beskrivende materiale, analyser, tidslinier. Websitet udmærker sig ved at have en række ressourcer for undervisere, herunder forslag til undervisningstemaer og litteratur. På engelsk.

http://www.emu.dk/gym/fag/hi/inspiration/tema/okt43/index.html
Meget omfattende dansksproget webside om aktionen mod de danske jøder, arrestationerne såvel som redningsaktionen over sundet. Rigt kildemateriale om aktionens politiske baggrund, udførelse, henholdsvis flugten til Sverige og deportationerne til Theresienstadt, persongalleri, tidslinje, litteraturliste, billeder m.m.

Holocaust-benægtelse

http://www.holocaust-info.dk
Dansk webside om Holocaust-benægtelse, racisme, antisemitisme og nazisme samt information om, hvordan disse kan bekæmpes.

http://www1.yadvashem.org/Odot/prog/index_before_change_table.asp?gate=5-35
Yad Vashem Holocaust Research Centre’s undervisningswebside indeholder en introduktion om Holocaust-benægtelse. Websiden indeholder derudover materiale om Holocaust, forslag til undervisningsaktiviteter, tidslinier samt ideer til videre læsning.

http://www.nizkor.org
The Nizkor Project er et internet-baseret projekt, som har til formål at minde ofrene for Holocaust og bekæmpe Holocaust-benægtelse. Websiden indeholder en gennemgang af Holocaust-benægternes argumenter og måde at argumentere på samt en artikel med 66 spørgsmål og svar om Holocaust, der fungerer som en tilbagevisning af Holocaust-benægternes væsentligste argumenter.

http://www.bbc.co.uk/history/worldwars/genocide/deniers_01.shtml
På BBC History’s webside forklarer professor Deborah Lipstadt kort og klart, hvordan Holocaust bliver benægtet, og hvordan man kan afvise benægternes argumenter.


Nazistiske redningsmænd

http://history1900s.about.com/library/holocaust/aa060799.htm
Webside om Kurt Gersteins historie i korte træk.

http://www.holocaust-uddannelse.dk/kildetekster/belzec.asp
Undervisningswebside om Holocaust udarbejdet af cand.mag.’er Brian BM Larsen og Peter Vogelsang i samarbejde med Afdeling for Holocaust- og Folkedrabsstudier. Indeholder baggrundsinformation om Holocaust, forslag til undervisningsaktiviteter, projektforslag, billedarkiv, tidslinier, kilder, linksliste samt mulighed for at teste sin viden. Derudover indeholder siden fakta om de lejre, Kurt Gerstein forsynede med Zyklon B.

http://www.gerstein.dk
Webside om Kurt Gersteins historie og udvalgte citater fra hans vidnesbyrd.

http://www.moreorless.au.com/heroes/rabe.html#country
Websiden indeholder information om John Rabe og hans liv.


Eutanasi

http://www.shoa.de/
Nok den bedste tysksprogede Holocaust-ressource, der blandt andet gennemgår Det tredje Rige, 2. Verdenskrig og efterkrigstiden. Har sin styrke i meget grundige gennemgange af emner under Holocaust. Derudover indeholder siden en kort beskrivelse af T4 samt von Galens prædiken på tysk. Der er en del tyske links om eutanasi og T4, ligesom der er links til flere af de tidligere eutanasi-anstalters hjemmesider.

http://www.deathcamps.org/
Engelsk webside udarbejdet af en gruppe internationale forskere. Siden indeholder en kort tekst om T4, hvor der er mulighed for at se kort og dokumenter med de ordrer, som satte eutanasi-programmet i gang.

http://www.ushmm.org/
United States Holocaust Memorial Museums Holocaust encyklopædi. Webside med blandt andet en kort beskrivelse af eutanasi-programmet samt øjenvidneberetninger både som tekst og videoklip.


Antisemitisme

http://www.ushmm.org/museum/exhibit/focus/antisemitism/voices/
United States Holocaust Memorial Museum har udviklet denne podcastserie, hvor blandt andet eksperter i jura og teologi samt en Holocaust overlevende taler om antisemitisme.


Romaer

www.romnet.dk
Dansksproget privat webside om romaernes historie og nutidige forhold både i Danmark og resten af Europa. Letlæste artikler og reportager samt foto, liste over relevant dansksproget litteratur samt links til radioindslag.

http://www.romahistory.com/
Den tyske forsker og roma-aktivist Marko D. Knudsens webside om romaernes historie – med tekst på både tysk, engelsk og romani. Med et særskilt afsnit om nazismen, som dels giver overblik over udviklingen, dels rummer case-beskrivelser.

www.auschwitz-muzeum.oswiecim.pl/
Webside for museum og mindesmærke over nazisternes udryddelseslejr Auschwitz-Birkenau, hvor 20.000 romaer døde i den særlige ‘sigøjnerfamilielejr’. Stedets historie og geografi gennemgås grundigt, men uden særligt fokus på romaer.

www.sintiundroma.de/index/
Museum og kulturcenter etableret af tyske romaer. Med grundig dokumentation af romaernes folkedrab. webside for museum, dokumentations- og kulturcenter samt det tyske centralråd for romaer og sinti. Med information om den faste udstilling om folkedrabet samt skiftende udstillinger af kunst, foto m.m.

www.ushmm.org/
Museets webside indeholder store mængder information om romaer og sinti, bl.a. om de særlige koncentrationslejre for romaer, som kan findes ved at søge på ’roma’ eller ’sinti’ på sidens søgefunktion.

www.memorial-museums.net/ 
Webside med oversigt over mindesmærker og museer med relation til Holocaust, herunder mindesmærker for romaer og sinti. Oversigten indeholder foto af samt links til både mindesmærker og museer.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk