Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Mediegalleri>Foredrag og vidnesbyrd>Holocaust Print

HolocaustArlette Andersen

Arlette Andersen overlevede Auschwitz. Hun voksede op i Frankrig i en jødisk familie og blev i 1943 hentet af nazistiske soldater. Arlette Andersen blev holdt fanget på en tysk kaserne, hvorfra hun senere blev sendt til Auschwitz. Arlette Andersen overlevede Auschwitz takket være en mand, som skaffede hende arbejde på en fabrik uden for lejren og på den måde hjalp hende ud af Auschwitz. Der gik 45 år, før Arlette fortalte nogen om sine oplevelser i Auschwitz under krigen. Siden da har hun holdt over hundrede foredrag om sin personlige beretning. Arlette Andersen fortæller her om den tid, hun var fange i Auschwitz: Om hvordan hun levede og overlevede.
Hør Arlette Andersens fortælling
(Ved problemer med afspilning, download ved at højreklikke)


Bent Melchior

Den tidligere overrabbiner Bent Melchior var 14 år gammel, da han måtte flygte til Sverige med sine forældre og søskende i oktober 1943. Da samarbejdspolitikken brød sammen i august 1943 var de danske politikere ikke længere i stand til at holde hånden over de danske jøder og besættelsesmagten igangsatte herefter en aktion, hvor man ville arrestere jøderne og deportere dem til nazi-tyskland. Informationer om aktionen var dog blevet lækket forinden gennemførelsen og størstedelen af de danske jøder nåede derfor at gå under jorden og kunne i løbet af oktober 1943 tage flugten til Sverige. En af disse var Bent Melchior, der her fortæller om familiens flugt, der var tæt på at mislykkes.
Hør Bent Melchiors fortælling
(Ved problemer med afspilning, download ved at højreklikke)

Birgit Krasnik Fischermann

Birgit Krasnik Fischermann var 5 år, da hun sammen med sin familie blev deporteret fra Danmark til kz-lejren Theresienstadt af den tyske besættelsesmagt. Birgit og omkring 500 andre danske jøder var indespærret halvandet år i lejren, inden de kom til Sverige med de Hvide Busser – og tilbage til Danmark efter befrielsen i 1945. Efter krigen var det meget forskelligt, hvordan de jødiske familier tacklede oplevelserne under krigen. I mange familier blev Theresienstadt ikke nævnt med et ord, før flere år – endda årtier – senere. Men alle havde men efter krigsårene og forsøgte på hver sin måde at komme videre i livet.
Hør Birgit Krasnik Fischermanns fortælling 

Jørgen Kieler

Jørgen Kieler var som ung student aktiv i modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig. Som medlem af sabotagegruppen Holger Danske II deltog han i aktioner mod den nazistiske besættelsesmagt. Han var desuden involveret i redningsoperationen, da de danske jøder flygtede til Sverige i oktober 1943. Jørgen Kieler blev såret i forbindelse med en aktion i Sønderjylland, og han blev taget til fange af besættelsesmagten. Han undgik at blive henrettet, men blev sendt til en kz-lejr i Tyskland. Jørgen Kieler fortæller her om sin tid som modstandsmand med fokus på sin rolle i redningen af de danske jøder.
Hør Jørgen Kielers fortælling
(Ved problemer med afspilning, download ved at højreklikke)

Klara Tixell

Klara Tixell fejrede sin 14 års fødselsdag ombord på det skib, der førte Klara og hele hendes familie til Swinemünde (det nuværende Świnoujście i Polen) og derfra videre i kreaturvogne til kz-lejren Theresienstadt i det nuværende Tjekkiet. Her tilbragte Klara 18 måneder under forfærdelige forhold med sult og angst som en del af hverdagen. Klara blev reddet ved krigens afslutning, men mistede sin far i Theresienstadt. Klara bor i dag i Sverige, hvor hun jævnligt tager ud til gymnasieelever for at fortælle om sin tid i Theresienstadt.
Hør Klara Tixells fortælling

Motek Feldmann

Motek Feldmann blev født i Polen i 1936 og sendt til kz-lejren Buchenwald sammen med sin far i 1939. Motek blev i 1943 deporteret alene til Bergen-Belsen. Her befandt han sig frem til befrielsen i 1945 – i samme periode som Anne Frank var i lejren. Motek mistede både sin mor og far under Holocaust. De døde i hver deres lejr. Efter befrielsen af Bergen-Belsen i 1945 fik den nu 9-årige Motek tyfus og blev behandlet i Sverige. Siden kom han til Danmark, hvor han blev adopteret af Klara og Salamon Feldmann, et jødisk ægtepar, som var flygtet fra Berlin inden krigen.
Hør Motek Feldmanns fortælling


Salle Fischermann

Salle Fischermann var 13 år gammel, da han i 1943 blev pågrebet af den tyske besættelsesmagt og sendt til kz-lejren Theresienstadt i det nuværende Tjekkiet. Salle tilbragte 18 forfærdelige måneder i lejren, hvor han bl.a. blev tvunget til at sætte fanger på togvogne, der kørte til udryddelseslejren Auschwitz. Salle Fischermann selv blev reddet i april 1945, da han sammen med hovedparten af de deporterede danske jøder og andre fanger fra Skandinavien blev hentet af en karavane af hvide busser og kørt gennem det krigshærgede Tyskland til det neutrale Sverige. Salle Fischermann berettede her om sin tid i Theresienstadt og om redningsaktionen med de hvide busser i 1945.
Hør Salle Fischermanns fortælling

Salo Wassermann

Salo Wassermann var 15 år, da Danmark blev besat af Nazityskland. Han flygtede sammen med sin familie til Sverige under jødeaktionen i 1943, da det stod klart, at det ikke længere var sikkert at befinde sig i Danmark. Salos familie blev delt under flugten og Salo mistede sin far. Størstedelen af Salos øvrige familie flygtede til sikkerhed i Sverige. Salo fortæller her om flugten og om, hvordan det er at blive stemplet som anderledes og være tvunget til at flygte fra sit hjem.
Hør Salos Wassermanns fortælling

Stefan Iversen

Stefan Iversen er forsker, redaktør og forfatter og ansat på Nordisk Institut ved Aarhus Universitet. Stefan har skrevet artikler og bøger om blandt andet vidnelitteratur og fortælleteori, og han var i 2008 medforfatter på bogen Vidnesbyrd. Danske fortællinger fra tyske koncentrationslejre. Stefan fortæller her om, hvordan erindringen af besættelsestiden i Danmark er blevet formet, og hvilken rolle vidnesbyrd spiller i den måde, vi erindrer på.
Hør Stefan Iversens fortællingDansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk