Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Fokus>Oktober 43: De danske jøders flugt til Sverige>ArtiklerPrint

Oktober 43: De danske jøders flugt til Sverige


I oktober 1943 gennemførte den tyske besættelsesmagt aktionen mod de danske jøder. Holocaust var kommet til Danmark. I de første tre år af besættelsen havde tyskerne bøjet sig for danskernes afvisende holdning over for diskrimination af det jødisk mindretal, men beskyttelsen faldt bort, da samarbejdspolitikken brød sammen i august 1943. 


 
Tyskerne var dog stadig afhængige af danskeres samarbejdsvilje og stabile leverancer af fødevarer, og derfor fik jødeaktionen et helt særligt forløb i

Danske jøder på vej i sikkerhed i Sverige.

Artikler


Flugten til Sverige

Modstandsbevægelsen og Oktober 1943

Den danske samarbejdspolitik og jødeaktionen

Hjælpen til de danske jøder - hvorfor hjalp så mange, og hvad var risikoen?

Danske jøder i svensk eksil

Gemte jødiske børn i Danmark
Danmark, hvor det ikke alene lykkedes 95% af de danske jøder at komme i sikkerhed i Sverige. De danske myndigheder satte også omgående ind for at mildne jødernes skæbne ved at tage hånd om de boliger og ejendele, som jøderne havde efterladt i Danmark.

Langt hovedparten af de jødiske familier nåede til Sverige i kraft af hjælp og støtte fra andre danskere. Historien om redningen af de danske jøder har gjort Danmark verdensberømt, som et enestående eksemplet på vovemod og solidaritet under Holocaust. Danmark bliver set som et lys i Holocausts mørke. Men indsatsen var ikke uplettet. Nogle familier betalte formuer for at blive sejlet til Sverige, og flugten havde store økonomiske omkostninger for de danske jøder.

Der er ofte – og berettiget – fokus på redningen af de mange menneskeliv og på redningsmændene bag. Men flugten til Sverige fik dramatiske konsekvenser for de jødiske familier og trækker et langt spor ind i vores nutid. Over 10% af de jødiske børn blev efterladt i Danmark, da deres forældre måtte flygte og de fik aldrig etableret normale følelsesmæssige relationer til deres forældre igen. I Sverige led mange flygtninge under den psykiske belastning ved flugten og eksiltilværelsen. Og i 1945, da krigen var forbi, og flygtningene vendte hjem, havde mange mistet deres bolig, ejendele og venner.

Af Sofie Lene Bak, adjunkt, Ph.d., Københavns Universitet, forfatter til bl.a.”Ikke noget at tale om. Danske Jøders krigsoplevelser 1943-45” og ”Da krigen var forbi. De danske jøders hjemkomst efter besættelsen” i samarbejde med DIIS, februar 2013.
 
Det danske særtilfælde – Socialtjenestens hjælp til danske jøder i eksil og fangenskab

De danske jøders tilbagevenden efter Besættelsen

Mindet om oktober 43 - når myten skygger for virkelighedenFokus på Oktober 43
Film og lyd

Kilder


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk