Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Fokus>Oktober 43: De danske jøders flugt til Sverige>Audio-walkPrint

På flugt fra den nazistiske besættelsesmagt

– tag på audio-walk i Gilleleje


Hvis du vil besøge et af de steder, hvorfra de danske jøder flygtede til Sverige i oktober 1943, er Gilleleje i Nordsjælland et oplagt mål. Ca. 1500 af de i alt ca. 7500 danske jøder flygtede herfra. Byen var scene for mange dramatiske flugtforløb, som du vil opleve, mens du bevæger dig rundt langs ruten.

Guiden fungerer som en ”audio-walk”, hvor du følger et kort rundt i byen. Hvert stop på turen er beskrevet med en kort introtekst og ledsaget af en eller flere autentiske beretninger, som du aflytter med din smartphone eller tablet via QR-koder (OBS! forudsætter mobil internetforbindelse). Alternativt kan vidneberetningerne udskrives i PDF-format og læses undervejs på turen.

Der er fem stop på ruten og mellem en og tre kilder til hvert stop. Turen er 2,5 kilometer lang og varer ca. 1,5. time.


Det har du brug for, når du skal på audio-walk i Gilleleje

Til elever, som skal ud på egen hånd


Du har brug for Guiden til elever, som indeholder kort over Gilleleje, introduktion til de forskellige steder samt QR-koder, så du kan se og høre de forskellige beretninger undervejs.

Til lærere, der skal ud med deres elever

Du har brug for Guiden til lærere, som indeholder en introduktion til audio-walken, kort over Gilleleje, tekst, som kan læses op undervejs, samt QR-koder.
Desuden har du brug for Elevark, som du skal printe ud til eleverne, og som indeholder en kort introduktion til de forskellige kilder samt QR-koder, som eleverne kan scanne.

Beretningerne i PDF-format


Du kan også hente beretningerne i PDF-format, så du kan læse dem på forhånd eller undervejs, eller så du har dem med for en sikkerheds skyld, hvis internetforbindelsen forsvinder.

Fokus på Oktober 43
Artikler

Film og lyd

Kilder

Ved kirken kan du f.eks. lytte til en beret-ning om razziaen på kirkeloftet, hvor nazisterne arresterede omkring 80 mennesker, og ved havnen kan du høre om båden der blev påsejlet midt på Øresund, og om hvordan lokalbefolk-ningen i Gilleleje hjalp flygtningene.Virtuel audio-walk
- hvis du ikke kan tage til Gilleleje
Hvis du ikke har mulighed for at tage til Gilleleje, kan du sagtens komme på audio-walk alligevel. Du kan følge ruten på google.maps og se og lytte til de forskellige beretninger undervejs.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk