Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Fokus>Oktober 43: De danske jøders flugt til Sverige>Kilder>Andre kilderPrint

Andre kilder

Her på siden finder du links til hjemmesider, som indeholder kildemateriale i form af tekst, lyd og film, der er relevant for arbejdet med ”Oktober 1943”. Du kan besøge siderne ved at klikke på de forskellige billedlinks til højre.


Fokus på Oktober 43
Artikler

Film og lyd

KilderFlugten 43 - et interaktivt kort over København

Omfattende hjemmeside fra Københavns Stadsarkiv med fokus på autentiske oplevelser af flugten til Sverige i oktober 1943. Via et interaktivt kort over København har du mulighed for at studere flugten nærmere, og gå på opdagelse i de dramatiske oktoberdage, hvor 2.000 københavnske familier måtte flygte over Øresund. Fortællinger og rapporter er markeret på kortet, hvor du også finder gemme- og opsamlingssteder og kan se, hvor flugtruterne gik. Siden indeholder også lyd- og filmkilder.
Live-Tweet


Denne live-tweet fortæller om dag-til-dag udviklingen af jødeaktionen i 1943. Billund Museum står bag tweeten, der tegner et billede af begivenhederne som de fandt sted for 70 år siden. Hvis du følger linket, kommer du ind på Twitter, hvor du kan se fotografier og læse mere om, hvad der skete. Du kan også gå ind på museets blog om jødeaktionen 1943, hvor nogle tweets er uddybet yderligere.
Theresienstadt.dk


På ”Theresienstadt.dk” kan du finde information og kilder om de cirka 500 danske jøder, der ikke lykkedes med at flygte til Sverige, men blev arresteret og deporteret til kz-lejren Theresienstadt. Du kan blandt andet streame dokumentarfilmen "THERESIENSTADT – danske børn i nazistisk fangenskab", lytte til øjenvidneberetninger, læse baggrundsartikler, avisartikler og rapporter, se billeder og tegninger eller studere dokumenter fra perioden.Dansk Kulturarv


På ”Dansk Kulturarv” kan du finde billeder, lydklip og videoer, som er stillet til rådighed af forskellige danske kulturinstitutioner og arkiver – fx Det Kongelige Bibliotek, Statsbiblioteket, Statens Arkiver, Det Danske Filminstitut og Nationalmuseet. Hvis du følger linket, kommer du direkte til en søgning på ”Oktober 1943”, hvor du blandt andet kan høre lydklip fra en svensk nyhedsudsendelse om den tyske aktion mod de danske jøder og den danske protest, samt gå på opdagelse i billeder fra Danmark under besættelsen.
Oktober 1943 som AT-forløb


Skal du arbejde med oktober 1943 som AT-forløb, finder du inspiration på denne hjemmeside. Hjemmesiden er indrettet som en idébank, hvor man inden for de enkelte fag bliver introduceret til måder at arbejde med oktober '43, besættelsestiden eller Holocaust på. Under de enkelte fag finder du endvidere relevant materiale om emnet samt en udvidet litteraturliste, som kan være brugbar, hvis du vil vide mere eller skal lave et større projekt.EMU – Danmarks Læringsportal


På ”EMU – Danmarks Læringsportal” kan du finde elektronisk materiale, fx undervisningsforløb og kildemateriale, som kan bruges i undervisningen. Hvis du følger linket, kommer du direkte til en række materialer, som er relevante for arbejdet med de danske jøders flugt til Sverige. For eksempel kan du læse private breve, der blev kopieret af det svenske sikkerhedspoliti, og som fortæller om selve flugten kort efter at det var lykkedes at komme til Sverige. Materialet er udarbejdet til historieundervisningen på HF og STX, men de forskellige kilder kan også være interessante, hvis du er elev på en af de andre ungdomsuddannelser eller i grundskolen.

Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk