Til undervisere Om os Kontakt
Søg
Forside UndervisningsministerietDansk Institut for Internationale Studier

Forside>Fokus>Kunst og folkedrab>Sort Mælk>Info og fotos fra udstiliingenPrint

Info og fotos fra udstillingen Sort Mælk - Holocaust i ny kunst


Sort Mælk – Holocaust i ny kunst
var en kunstudstilling, der blev vist på Museet for Samtidskunst  i Roskilde i foråret 2014. Med tretten internationale kunstnere fra lande som Bolivia, Danmark, Israel, Polen, Sydafrika og USA blev der på vidt forskellige måder sat fokus på Holocaust. Kunstværkerne er skabt i perioden fra midten af 1990’erne og frem til i dag og viser et nutidigt blik på Holocaust i kunst.

Om værkerne:


Værkerne overrasker, nogle er konfronterende, andre poetiske og sammen rejser de spørgsmål om, hvordan en historisk begivenhed som Holocaust kan eller bør skildres kunstnerisk. På udstillingen kunne man blandt andet se en koncentrationslejr bygget i Lego, en guldbroche med påskriften Jude og en stor bunke blødende træstammer.

I værkerne tager kunstnerne temaer op som offer kontra bøddel, fjendebilleder, folkeforførelse, kollektiv erindring og livet efter Holocaust på en nytænkende og til tider utæmmet måde. De gør brug af velkendte symboler og historiske henvisninger, som sættes ind i nye sammenhænge. De deltagende kunstnere viser med deres varierede stemmer og forskelligartede værker, hvorfor og hvordan Holocaust endnu er nærværende for os i dag som historisk traume og som symbol på menneskehedens forbrydelse mod sig selv.
Om Sort Mælk

Sort Mælk - Holocaust i ny kunst

Hvorfor titlen´"Sort Mælk?"


Info og fotos fra udstillingen

Lærervejledning

Kunst og erindring af Holocaust

Folkedrab og eks-jugoslavisk kunst
Titlen Sort Mælk

Udstillingens titel Sort Mælk stammer fra den rumænske forfatter og Holocaust-overlevende Paul Celans digt Dødsfuga skrevet i 1945. Digtet afspejler forfatterens personlige oplevelser som lejrfange, og titlens sammenstilling af sort og mælk - er samtidig et billede på udstillingens modsætningsfyldte værker.

Mere om digtet og udstillingens titel


Kunstnerne

Miroslaw Balka (PL)
Yvette Brackman (DK)
Zoya Cherkassky (IL)
Steven Cohen (ZA)
Jonathan Horowitz (US)
Claudia Joskowicz (BO)
Menashe Kadishman (IL)
Know Hope (IL)
Zbigniew Libera (PL)
Tom Sachs (US)
Piotr Uklanski (PL)
Gitte Villesen (DK)
Artur Zmijewski (PL)


© Maria Laub

Kurateret af:
Natalia Gutman, mag.art i kunsthistorie
Mette Truberg Jensen, cand.mag. i visuel kultur

Artiklen er skrevet af Natalia Gutman, mag.art. i kunsthistorie og kurator bag udstillingen Sort Mælk - Holocaust i ny kunst i samarbejde med DIIS, august 2014. Artiklen er del af undervisningsmaterialet "Sort Mælk - Holocaust i ny kunst ”.Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk